”Epäilen tulleeni syrjityksi työnhaussa. Miten toimin?”
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaissa kielletään syrjintä työhönotossa. Virkasuhteeseen tulee valita ansioitunein hakija, mutta työsuhteeseen voidaan valita työnantajan sopivimmaksi arvioima hakija, kunhan valintaa ei ole tehty syrjivin perustein. Kiellettyjä syrjintäperusteita ovat esimerkiksi terveydentila, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä, kansalaisuus ja raskaus.
Syrjinnällä työhönotossa tarkoitetaan sitä, että työnhakijaa on kohdeltu huonommin kuin toisia jonkin yhdenvertaisuus- tai tasa-arvolaissa tarkoitetun ominaisuuden takia. Kielletystä syrjinnästä voi olla esimerkiksi kyse silloin, kun työnantaja kieltäytyy palkkaamasta henkilöä tämän seksuaalisen suuntautumisen vuoksi tai tehtävään valitaan vähemmän ansioitunut mies ansioituneemman naishakijan sijaan.
Kiellettyjä syrjintäperusteita ovat esimerkiksi terveydentila, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä, kansalaisuus ja raskaus.
Jos epäilet tulleesi syrjityksi työhönotossa jollakin yhdenvertaisuuslaissa kielletyllä perusteella, asian selvittämiseksi voit olla yhteydessä Aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiseen tai 1.6.2023 alkaen myös yhdenvertaisuusvaltuutettuun. Tasa-arvolain mukaisissa sukupuoleen perustuvissa kielletyissä syrjintätapauksissa voit olla yhteydessä tasa-arvovaltuutettuun.
Syrjinnän kohteeksi joutuneella on oikeus saada hyvitystä työnantajalta, joka on yhdenvertaisuus- tai tasa-arvolain vastaisesti syrjinyt häntä tai kohdistanut häneen vastatoimia. Hyvityksen vaatimiseen liittyvissä asioissa ole yhteydessä liiton toimistoon.
Milja Pertola
Työmarkkinajuristi