Ammatit
18.03.2024

Aikuisopiskelusta puhtia työuralle:

Monen tutkinnon ammattilainen täydensi osaamistaan tekoälyllä

Aina ei tarvitse vaihtaa työnantajaa voidakseen kehittyä työuralla, tietää jytyläinen opiskelijahallintokoordinaat­tori Piia Sinisalo. Yli 30 vuoteen samalla työnantajalla on sisältynyt useita työn ohessa tehtyjä tutkintoja sekä vaihtuvia toimenkuvia.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Piia Sinisalo

 

Piia Sinisalo, 54, opiskelijahallintokoordinaattori, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hämeenlinna, kotipaikka Tervakoski

Mitä teet työksesi?

Olen opiskelijahallintojärjestelmän eli Wilman tekninen pääkäyttäjä Ammattiopisto Tavastiassa sekä kuntayhtymän viidessä lukiossa. Lisäksi teen tiedolla johtamisen tueksi Power BI -raportteja opiskelijadatasta.

Olen ollut samalla työnantajalla vuodesta 1991 lähtien, silloin työpaikan nimi oli Hämeenlinnan ammattikoulu. Tulin alun perin tekstinkäsittelijäksi ja olen ollut välillä myös opintosihteerinä, projektisihteerinä ja hallinnon sihteerinä.

Mikä on alkuperäinen koulutuksesi?

Valmistuin vuonna 1991 yo-merkonomiksi atk-linjalta Riihimäen kauppaoppilaitoksesta. Olin kiinnostunut ohjelmoinnista, ja siihen aikaan alalla riitti töitä. Valmistuessani Suomessa oli lama, eikä ohjelmointialalla ollutkaan enää työpaikkoja.

Mitä kaikkea olet opiskellut aikuisena töiden ohessa?

Valmistuin mediatekniikan insinööriksi Hämeenlinnan ammattikorkeakoulusta (HAMK) vuonna 2009. Vuonna 2013 suoritin HAMK:ssa ammatillisen opettajan pätevyyden ja vuonna 2017 opinto-ohjaajan pätevyyden.

Viimeisimpänä suoritin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon dataosaamisen ja tekoälyn koulutusohjelmassa Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2023.

Ajattelin, että työuraa on vielä noin 15 vuotta jäljellä, joten on hyvä olla ajan hermolla.

Miksi olet halunnut opiskella aikuisiällä lisää?

Minua alkoi kiinnostaa opinto-ohjaajan työ ja tutkinnot tähtäsivät siihen, että voisin työllistyä opinto-ohjaajaksi.

Oma työni on lopulta ollut kuitenkin niin mielenkiintoista, että en ole kokenut tarvetta hakeutua opoksi. Tutkinnot tukevat silti nykyistä työtäni, sillä pidän omalle henkilöstölle koulutuksia. Ymmärrys pedagogiikasta auttaa ymmärtämään opiskelijahallinnon kokonaisuutta.

Dataosaamisen koulutusohjelmaan hakeuduin, koska se tukee nykyistä työtäni. Ajattelin myös, että työuraa on vielä noin 15 vuotta jäljellä, joten on hyvä olla ajan hermolla.

Miten mahdollistit aikuiskoulutuksen?

Olen tehnyt kaikki opinnot töiden ohessa ja käyttänyt lähipäiviin liukumia tai vapaapäiviä. Koulutehtäviä pystyi välillä myös soveltamaan omaan työhön ja sai sovitusti käyttää työaikaa opiskeluun.

Aiempien opintojen kohdalla lasten ollessa vielä pieniä oli oma lähipiirini tukena, kun opintoja oli iltaisin ja viikonloppuisin.

Koen, että aikuisena opiskelu on ollut helpompaa kuin nuorempana, koska opinnoissa pystyy ammentamaan kertyneestä elämänkokemuksesta.

Miltä aikuisopiskelu tuntui?

Koen, että aikuisena opiskelu on ollut helpompaa kuin nuorempana, koska opinnoissa pystyy ammentamaan kertyneestä elämänkokemuksesta. Samanhenkiset opiskeluporukat ovat olleet innostavia, ja mielenkiintoiset aiheet ovat auttaneet jaksamaan opintojen ja työn yhdistämistä.

Varsinkin tekoälykoulutuksessa materiaalia ja lähteitä oli paljon englanniksi. Vaikka englantia osaankin, alan erikoissanaston kanssa oli välillä hieman haasteellista.

Miten suoritetut opinnot ovat vaikuttaneet työuraasi?

Opinnot ovat tukeneet työtäni ja auttaneet pysymään ajassa kiinni.

Opintojen ansiosta ei jää niin helposti ”näin on aina tehty” -ajatteluun, vaan saa uutta perspektiiviä sekä uskallusta ehdottaa työnantajalle uusia toimintatapoja.

Haaveiletko vielä uusista opinnoista?

Tällä hetkellä en. Lyhyet kurssit ovat ok, mutta en usko, että enää lähden pidempiin koulutuksiin. Tietysti koskaan ei pidä sanoa ei koskaan – jos työelämä muuttuu niin paljon, että tarvitsee lisäkoulutusta, niin onhan se mahdollista.

Opinnot ovat tukeneet työtäni ja auttaneet pysymään ajassa kiinni.

Olen työpaikallani Jytyn pääluottamusmies ja yhdistykseni Jyty Kanta-Hämeen jäsenasiainhoitaja. Olen osallistunut aiemmin liiton koulutuksiin. Nyt kun ei ole käynnissä muita opintoja, voin aktivoitua taas Jytyn koulutuksissa.

Piia Sinisalon vinkit aikuisopiskelusta haaveileville

Rohkeasti vain hakemaan! Jos yhtään kiinnostaa opiskella uutta, niin voin lämpimästi suositella.

Kannattaa myös selvittää, miten työnantaja voi tukea opiskelua esimerkiksi lähipäivien kohdalla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.