Ammatit
19.04.2024

Homepäiväkoti johti alanvaihtoon:

Lastenhoitajan ammatti vaihtui toimistotyöhön ja esihenkilön tehtäviin

Lastenhoitajaksi alun perin valmistunut Tiina Kettunen on suorittanut töiden ohessa kolme eri tutkintoa. Työ päiväkodissa on vaihtunut hallintouraan, ja nyt Kettunen vetää esihenkilönä 16 hengen tiimiä.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Tiina Kettunen

Tiina Kettunen, 55, toimistopalveluesihenkilö, Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, kotipaikka Helsinki

Mitä teet työksesi?

Toimin toimistopalveluesihenkilönä eli 16 hallintoassistentin esihenkilönä yleishallinnon tuessa. Vastaan muun muassa toiminnan johtamisesta, suunnittelusta ja seurannasta, tavoitteiden asettamisesta ja saavuttamisesta sekä taloudesta. Toimenkuvaan kuuluu lisäksi esimerkiksi rekrytointi ja vastuu henkilöstön osaamisen kehittämisestä ja seurannasta, työkykyjohtaminen sekä perehdytys.

Mikä on alkuperäinen koulutuksesi?

Valmistuin lastenhoitajaksi vuonna 1990 ja työskentelin valmistumisen jälkeen puoli vuotta lasten ja nuorten sairaalassa. Kesällä 1991 siirryin töihin päiväkotiin, tein sijaisuuksia ja sain vakinaisen paikan lastenhoitajana Helsingin kaupungilta vuonna 1998.

Miksi olet halunnut opiskella aikuisiällä lisää?

Yksi työpaikoistani oli homepäiväkoti, ja se vei minulta lopulta äänen. Vaihdoin päiväkodista ohjaajaksi asukaspuistoon, mutta sitäkään työtä ääneni ei kestänyt.

Työterveys suositteli minulle – näillä sanoilla – siistiä sisätyötä. Niinpä lähdin työkokeiluun A-klinikalle toimistosihteeriksi keväällä 2005.

Pian totesin, että tämä on minun juttuni. Vaikka lastenhoitajan työstä pidinkin, olin tehnyt sitä pitkään ja alanvaihto tuntui hyvältä.

Vaikka lastenhoitajan työstä pidinkin, olin tehnyt sitä pitkään ja alanvaihto tuntui hyvältä.

Mitä kaikkea olet opiskellut aikuisena töiden ohessa?

Palasin äitiysloman jälkeen työelämään vuonna 2007 ja hain vammaisten sosiaalityön toimistosihteerin sijaisuutta. Jo haastattelussa kerroin haluavani kouluttautua töiden ohessa. Sain työn ja suoritin sihteerin ammattitutkinnon oppisopimuksella Rastor-instituutissa. Halusin suorittaa tutkinnon, jotta saan tutkintotodistuksen sekä tukea ja teoriatietoa uudelle työuralle.

Loppuvuodesta 2008 siirryin Helsingin kaupunginkanslian oikeuspalveluihin osastosihteerin nimikkeellä. Olin siis kaupunginlakimiehen sihteeri ja tein myös asiantuntijatyötä.

Suoritin työn ohessa liiketalouden perustutkinnon Edupolissa, koska halusin oppia uusia asioita ja saada lisää vastuuta. Valmistuin merkonomiksi keväällä 2012.

Halusin suorittaa tutkinnon, jotta saan tutkintotodistuksen sekä tukea ja teoriatietoa uudelle työuralle.

Vuosina 2013–2014 tein reilun vuoden sijaisuuden ympäristökeskuksessa johdon sihteerinä ja pääsin kokeilemaan myös esihenkilötyötä.

Keväällä 2018 siirryin oikeuspalveluista pelastuslaitokselle johdon sihteerin äitiyslomasijaiseksi. Vuoden päästä sinne perustettiin hallintopooli, ja minut valittiin siihen esihenkilöksi.

Esihenkilöni suositteli minulle lähiesimiestyön ammattitutkintoa, ja laitoin oitis rattaat pyörimään. Suoritin reilun vuoden mittaisen tutkinnon Stadin ammattiopistossa ja sain siitä hyvää pohjaa esihenkilötyölle.

Miten mahdollistit aikuiskoulutuksen?

Olen suorittanut kaikki opinnot oppisopimuksella töiden ohessa.

Lähipäiviä oli 1–2 kertaa kuukaudessa, ja sain suorittaa ne työajalla. Toki opiskelin paljon myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Miltä aikuisopiskelu tuntui?

Opiskelu oli innostavaa ja motivoivaa. Sain opinnoista lisää teoriapohjaa, johon perustaa käytännön tekemisen. Myös vertaistuki oli tärkeää; olimme kaikki samassa jamassa, vaikka opiskelijoiden työkokemusten pituus vaihteli.

Oli opiskelu välillä myös rankkaa, kun kotona oli 2-vuotias lapsi. Lisäksi lähipiirissä oli opintojen aikaan vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Silti ponnistelin opinnot läpi – ei kannata luovuttaa. Se tunne on aika ”wau”, kun saa tutkintotodistuksen käteen.

Miten suoritetut opinnot ovat vaikuttaneet työuraasi?

Päivääkään en ole opiskeluja katunut, ja niistä on ollut paljon hyötyä. Itse asiassa en tiedä olisinko ilman tutkintoja nyt tässä missä olen.

Päivääkään en ole opiskeluja katunut, ja niistä on ollut paljon hyötyä.

Haaveiletko vielä uusista opinnoista?

En oikeastaan. Toisaalta, ”never say never” – onhan tässä työuraa vielä yli 10 vuotta jäljellä.

Helsingin kaupunki järjestää paljon kursseja, joissa voi kehittää itseään esihenkilönä, ja panostan tällä hetkellä niihin. Olen käynyt esimerkiksi valmentavan johtamisen kurssin, ja jonkinlainen mentorointikurssi voisi myös kiinnostaa.

Lisäksi olen aktiivijäsen Jyty Metropolissa, jossa toimin yhdistyksen valtuustossa sekä SOTEPE-ammattiosastossa johtokunnan varajäsenenä.

Tiina Kettusen vinkit aikuisopiskelusta haaveileville

Ehdottomasti suosittelen aikuisopiskelua, siinä voi vain voittaa! Minulle se on antanut todella paljon, enkä ole päivääkään katunut alanvaihtoa.

Jos haluaa lisää ammattitaitoa omaan työhön tai vaihtaa alaa, niin kannattaa lähteä opiskelemaan. Oppisopimusjärjestelmä on hyvä ja taloudellisesti helppo tapa opiskella. Toivottavasti se säilyy.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.