Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue maksaa jytyläisille osastonsihteereille mittavat korvaukset väärän työaikamuodon vuoksi. Korvauksensaajina on yhteensä 105 Ammattiliitto Jytyn jäsentä, ja korvattava summa on yhteensä noin 300 000 euroa.
Kyse on siitä, että osastonsihteerit siirrettiin toimistotyöajasta yleistyöaikaan työnantajan yksipuolisella päätöksellä. Yleistyöajassa työaika on kaksi tuntia pidempi.
Osastonsihteerit siirrettiin toimistotyöajasta yleistyöaikaan työnantajan yksipuolisella päätöksellä.
”Muutos tapahtui sairaanhoitopiirin aikana, ja palkkaa maksettiin väärän työaikamuodon mukaan vuosina 2016–2019 yhteensä lähes neljä vuotta”, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen jytyläinen pääluottamusmies Sari Pöytälaakso kertoo.
Hoitotyötä vai toimistotyötä?
Keskustelut osastonsihteerien työaikamuodosta aloitettiin jo vuonna 2015. Liitot antoivat tuolloin eriävän lausunnon yleistyöaikaan siirtymisestä.
”Työnantaja katsoi, että me osastonsihteerit teemme hoitotyötä. Me itse puolestaan katsoimme, että emme todellakaan tee”, Pöytälaakso kiteyttää näkemyseron.
Tapauksen alkaessa sairaanhoitopiirin jytyläisenä pääluottamusmiehenä toimi Sinikka Hautamäki. Hän oli asiasta yhteydessä liittoon, ja Jyty vei työmarkkinajuristi Anniina Kannelsuon johdolla tapauksen käräjäoikeuteen keväällä 2021. Jyty voitti tapauksen sekä käräjillä että myöhemmin hovioikeudessa.
Työnantaja haki hovioikeuden päätökseen valituslupaa. Joulukuussa 2024 selvisi, että korkein oikeus ei myönnä valituslupaa ja hovioikeuden päätös jäi siten voimaan.
Tuhansien eurojen korvaukset
Ensimmäisessä oikeusjutussa oli kantajina 53 jytyläistä osastonsihteeriä. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen oikeutta lähti hakemaan 20 jytyläisen osastonsihteerin joukko ja myöhemmin vielä 32 osastonsihteeriä lisää. Kahden jälkimmäisen joukon osalta tapaukset eivät enää edenneet käräjille, vaan työnantaja on luvannut maksaa heille korvaukset väärästä työaikamuodosta.
Jytyläisten osastonsihteereiden saamat korvaussummat vaihtelevat 1000 eurosta 6900 euroon, minkä lisäksi maksetaan viivästyskorkoja.
Jytyläisten osastonsihteereiden saamat korvaussummat vaihtelevat 1000 eurosta 6900 euroon, minkä lisäksi maksetaan viivästyskorkoja.
”Kaikki kehut Sinikka Hautamäelle, ilman häntä emme olisi nyt tässä”, Sari Pöytälaakso kehuu sittemmin eläkkeelle jäänyttä pääluottamusmiestä.
Jytyn voittama oikeusjuttu viitoittaa tietä myös muille, sillä Pöytälaakson mukaan muiden liittojen ja hyvinvointialueiden vastaavat keissit ovat odottaneet hovioikeuden päätöstä Jytyn tapaukseen.

Vakitoimi Jytyn ansiosta
Jyty Seinäjokea edustava Sari Pöytälaakso on toiminut pääluottamusmiehenä nyt reilut kaksi vuotta. Hän oli ensimmäisessä, käräjäoikeuteen edenneessä tapauksessa yksi niistä kuudesta jytyläisestä kantajasta, jotka olivat kuultavina oikeudessa.
”On mahtavaa, että asia on saatu päätökseen. Hienoa, että lähdin tähän mukaan. Korvausrahoja laitan sijoitukseen, ja lomareissu on suunnitteilla”, Pöytälaakso kertoo.
Sinikka sanoi, että liity Jytyyn, niin lähden hoitamaan sinunkin asiaasi. Sain ensimmäisen vakitoimen vuonna 2014 Jytyn ansiosta.
Tämä oli jo toinen kerta, kun Jyty oli Pöytälaakson apuna työelämässä. Hän ehti työskennellä pitkään määräaikaisena osastonsihteerinä ja liittyi Jytyyn vuonna 2012 Sinikka Hautamäen kehotuksesta. Tuolloin oli käynnissä vakinaistamisprosessi pitkäaikaisten sijaisten osalta.
”Sinikka sanoi, että liity Jytyyn, niin lähden hoitamaan sinunkin asiaasi. Sain ensimmäisen vakitoimen vuonna 2014 Jytyn ansiosta.”
”Ei kahta ilman kolmatta, joten odotan, mikä on vielä se kolmas asia, jossa Jyty minua auttaa”, Pöytälaakso aprikoi.