Työsuhde
15.06.2022

Usein kysyttyä:

Sairastuin vuosilomalla, mitä teen?

"Sairastuin yllättäen vuosilomani aikana. Miten minun kannattaa toimia?"

Teksti: Viivi Vidgren Kuvat: Jyty

Vuosiloma on tarkoitettu palautumista, ei sairastamista varten. Jos sairastut vuosilomasi aikana, saat lähtökohtaisesti vuosilomapäiväsi siirretyiksi – kuitenkin eräin edellytyksin.

Se, joudutko sairastamaan omavastuuajalla, riippuu siitä, onko työsuhteessasi sovellettavassa työehtosopimuksessa määrätty asiasta. Kunnan yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa (KVTES) omavastuuaikaa ei ole. Myöskään Kirkon virka- ja työehtosopimuksessa ei ole sovittu omavastuuajasta. Yksityisen sektorin työehtosopimuksissa on vuosiloman siirtämisestä sovittu vaihtelevasti tai jätetty sopimatta.

Jos työsuhteessasi ei sovelleta mitään työehtosopimusta tai työehtosopimuksessa ei määrätä asiasta, sovelletaan vuosilomalakia. Vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät, jos sairaudesta johtuva työkyvyttömyys alkaa vuosiloman tai sen osan aikana. Jos siis sairastut vuosilomasi aikana ja työsuhteessasi vuosilomat määräytyvät pelkän vuosilomalain mukaan, ensimmäiset kuusi työkyvyttömyyspäivää ovat nk. omavastuuaikaa.

Se, joudutko sairastamaan omavastuuajalla, riippuu siitä, onko työsuhteessasi sovellettavassa työehtosopimuksessa määrätty asiasta.

On huomattava, että sairastuminen ei automaattisesti siirrä vuosilomapäiviäsi vaan sinun on pyydettävä siirtämistä viipymättä. Esimerkiksi KVTES:n mukaan siirtoa on pyydettävä ilman aiheetonta viivytystä, ja mikäli mahdollista, ennen loman alkua. Vuosiloman jälkeen pyydettyä siirtämistä työnantajan ei lähtökohtaisesti tarvitse hyväksyä. Työkyvyttömyys on työnantajan pyynnöstä todistettava. Työnantaja voi esimerkiksi edellyttää lääkärintodistuksen toimittamista.

Työpaikalla on todennäköisesti ohjeet siitä, miten tilanteessa toimitaan, mutta varminta on pyytää siirtämistä kirjallisesti ja todisteellisesti – etenkin tilanteessa, jossa henkilö, jolta siirtoa pyydetään, ei ole tavoitettavissa.

Lisäksi vuosiloman siirtäminen lähtökohtaisesti edellyttää, ettei työkyvyttömyyttä ole aiheutettu tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.


Viivi Vidgren

Työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.