Työsuhde
28.02.2024

Usein kysyttyä:

Mistä alkaen työpaikkaohjaajan tehtävästä on maksettava palkkaa?

Viime sopimuskierroksella KVTES:iin ja SOTE-sopimukseen tuli uusi lisäys palkkausmääräyksiin koskien työpaikkaohjaajan tehtävää ja sen huomioimista palkassa.

Teksti: Anniina Kannelsuo Kuvat: Jyty

Jäsen oli toiminut kunnassa työpaikkaohjaajana tammikuusta 2023 alkaen. Hän ei ollut saanut siitä mitään korvausta. Luottamusmies otti yhteyttä työnantajaan ja kertoi, että korvaus kuuluu saada. 

Työnantaja lupasi selvittää asiaa ja ilmoittikin myöhemmin, että korvaus maksetaan elokuusta 2023 alkaen. Korvausta tulee kuitenkin maksaa tammikuusta 2023 alkaen, kun työpaikkaohjaajan tehtävää on alettu tehdä. 

Korkeampaa tehtäväkohtaista palkkaa on maksettava ohjaustehtävän ajalta.

Viime sopimuskierroksella KVTES:iin ja SOTE-sopimukseen tuli uusi lisäys palkkausmääräyksiin koskien työpaikkaohjaajan tehtävää ja sen huomioimista palkassa. Määräyksen mukaan työpaikkaohjaajan tehtävässä toimivan palkkausta määrättäessä on otettava huomioon ohjaustehtävän vaikutus tehtävän vaativuuteen. Mikäli ohjaustehtävä on määräaikainen, korkeampi tehtäväkohtainen palkka maksetaan tältä ajalta. 

Teksti on siten hyvin yksiselitteinen sen osalta, että korkeampaa tehtäväkohtaista palkkaa on maksettava ohjaustehtävän ajalta. Työnantajan tulee maksaa jäsenelle korvaus tammikuusta 2023 alkaen.


Anniina Kannelsuo
Jytyn työmarkkinajuristi

Työpaikkaohjaajan tehtävä ei edellytä tiettyä koulutusta

KVTES:N ja SOTE-sopimuksen työpaikkaohjaajia koskeva määräys tuli voimaan 1.5.2022. Tästä ajankohdasta lähtien on voinut edellyttää, että tehtäväkohtaisessa palkassa huomioidaan työpaikkaohjaajan tehtävän nostava vaikutus. 

Korvauksen euromäärä on arvioitava paikallisesti, ja sen tulisi olla oikeassa suhteessa tehtävän vastuullisuuteen. Työpaikkaohjaajan pitää olla ammattitaidoltaan, koulutukseltaan tai työkokemukseltaan sopiva. Työpaikkaohjaajan tehtävän korvaus ei siten edellytä henkilön suorittaneen jotain tiettyä koulutusta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.