Kolumnit
26.03.2020

Piilotyöpaikkaa etsimässä

Minulta kysytään usein työelämäluentojen yhteydessä, mitä ovat piilotyöpaikat ja kuinka niihin pääsee käsiksi. Piilotyöpaikkojen syntymiseen on monia syitä: yksi vaihtaa työtehtävää yrityksen sisällä, toinen lähtee vanhempainvapaalle ja kolmas muuttaa paikkakunnalta. Piilotyöpaikka on siis työpaikka, johon ei haeta työntekijää julkisessa haussa.

Työpaikoilla on usein myös piileviä tarpeita, joita ei tunnisteta tai joihin ei pystytä reagoimaan kiireen keskellä. Yrityksessä syntyy välitön tarve uudelle työntekijälle, jos joku sairastuu tai irtisanoutuu.

Perinteinen rekrytointiprosessi on työnantajalle työläs ja kallis. Yhteen paikkaan voi tulla kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia, ja niiden läpikäymiseen kuluu paljon aikaa. Rekrytointiprosessit venähtävät helposti jopa kuukausien mittaisiksi. Usein on siis työnantajan etu löytää osaaja muilla keinoilla.

Mistä niitä piilotyöpaikkoja sitten löytää? Sitran tutkimuksen (2017) mukaan suurin osa piilotyöpaikoista löytyy verkostojen kautta. Kerro siis avoimesti työnhaustasi niin henkilökohtaisille kontakteillesi kuin sosiaaliseen mediaan. Ystävät, entiset kollegat tai sukulaiset saattavat tietää avoimia paikkoja, jotka vastaavat osaamistasi ja kiinnostustasi. Mikäli sinulla on tuttuja mielenkiintoisissa yrityksissä, ole rohkeasti yhteydessä heihin.

Kerro avoimesti työnhaustasi niin henkilökohtaisille kontakteillesi kuin sosiaaliseen mediaan.

Sosiaalisen median ansiosta kaikilla on mahdollisuus kasvattaa verkostoja. Sosiaalinen media on nykyään avainasemassa myös työnhaussa. Somea käytetään rekrytointia helpottavana välineenä lähes jokaisessa yrityksessä. Perinteiset rekrytointikanavat, kuten TE-palvelut ja työnhakufoorumit, ovat jääneet somen varjoon.

Oma aktiivisuus on tärkeintä piilotyöpaikan löytämisessä. Piilotyöpaikan löytäminen ei ole helppoa, mutta vaivannäkö palkitaan monella tavalla. Ottamalla itse yhteyttä yrityksiin työnantaja tietää, että olet oma-aloitteinen. Opiskelijoilla harjoittelujaksot ovat myös oivallisia verkostoitumisen paikkoja.

Työpaikan saaminen voi olla pienestä kiinni. Kun olet aktiivinen ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin ovi piilotyöpaikkaan aukeaa.

PS. Tsekkaa lisävinkkejä työnhakuun maaliskuun lopulla uudistuvalta sivustolta: www.työelämään.fi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.