Kolumnit
15.02.2023

Ystävyys lievittää yksinäisyyttä

Ystävät ovat tärkeitä meistä jokaiselle. Yksinäisyyttä ja vuorovaikutuksen puutetta kokee Suomessa liian moni nuori, nuori aikuinen ja ikäihminen. Voidaan sanoa, että yksinäisyys on kroonistunut myös työ­ikäisten keskuudessa.

Suomen Punaisen Ristin teettämän yksinäisyysbarometrin (2022) mukaan yksinäisyys koskettaa joka toista Suomessa asuvaa. Pandemia-aika ja sen jälkeinen etätyöbuumi lisäsivät yksinäisyyden kokemusta huomattavasti, kun päivittäiset kontaktit vähentyivät ihmisillä niin työpaikoilla, kouluissa kuin oppilaitoksissa.

Punainen Risti kehottaa jokaista miettimään omaa toimintaansa, sillä yksinäisyyden lievittämisen voi aloittaa pienillä arjen teoilla. Omaa ja toisen päivää voi piristää jo se, että huomioi toiset ihmiset arjessa ja somepeukuttamisen sijaan kysyy kaverin kuulumisia rauhassa kahvikupposen äärellä.

Kaveritaitoja tarvitaan myös työelämässä.

Ystävyydessä on kyse vastavuoroisuudesta ja toisesta huolehtimisesta. Se on sitoutumista ja uskoutumista. Tällaista toisten ja omien tunteiden tunnistamista ja tunneilmaisua harjoitellaan nykyisin jo varhaiskasvatuksessa. Kaveritaidoilla tarkoitetaan sosiaalisia taitoja, eli niitä taitoja, joita tarvitsemme, kun olemme vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kaveritaitoja tarvitaan myös työelämässä. Kaveritaitojen pohjana on itsetuntemus ja itsemyötätunto, jotka lisäävät luottamusta ja empatiaa itseä ja muita kohtaan.

Hyvät kaveritaidot eivät ole juuri kenessäkään meistä automaattisesti, vaan jokainen tarvitsee harjoitusta ja rohkaisua ainakin johonkin osa-alueeseen. Varmuus löytyy vain harjoittelun, toiston ja kokemuksen myötä.

Kaveri- ja sosiaalisia taitoja tarvitaan uusiin ihmisiin tutustumisen ja ystäväsuhteiden ylläpitämisen lisäksi myös koulussa, parisuhteessa ja työelämässä menestyksekkäästi toimimiseen. Näitä taitoja voi onneksi harjoitella milloin vaan – aloita harjoitteleminen vaikkapa heti tänään ystävänpäivän jälkimainingeissa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.