Kolumnit
14.12.2022

Onko sinulla oma huone?

Naisella on oltava oma huone, kirjoitti englantilainen kirjailija Virginia Woolf (1882–1941) teoksessaan Oma huone (1929). Tarkemmin sanottuna hän kirjoitti, että ”Naisella on oltava rahaa ja oma huone jos hän aikoo kirjoittaa.” Lähes sadan vuoden takainen sitaatti on edelleen hyvinkin ajankohtainen.

Kun koronapandemia heitti ison osan suomalaisista etätöihin kevättalvella 2020, täyttyivät kodit mitä erilaisimmista etätyöpisteviritelmistä. Joku raivasi työpisteen vaatehuoneeseen, toinen saunaan ja kolmas makuuhuoneen nurkkaan. Aika monessa kodissa tietokonetta on jo yli kaksi vuotta naputeltu keittiönpöydän ääressä.

Tilastokeskuksen mukaan niissä perheissä, joissa molemmat vanhemmat tekivät etätöitä, miehillä oli naisia useammin oma työhuone tai vakiintunut työpiste kotona (Tieto & trendit -artikkeli 23.5.2022). Naiset kertoivat selvityksessä puolisonsa tehneen jo ennen pandemiaa etätöitä, jolloin puolisolla oli ”etuajo-oikeus” parempaan työpisteeseen. Naiset taas tekivät etätöitä useammin jonkinlaisessa väliaikaisesti viritetyssä työpisteessä – kuten vaikka siellä ruokapöydän ääressä. Jokainen perhe toki tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan, mutta väkisin tulee mieleen yksi ajatus – onko naisen paikka edelleen hellan lähellä?

Erilaiset avokonttorit ja monitilatoimistot ovat jo pitkään vallanneet elintilaa koppikonttoreilta.

Työpaikoilla oma huone alkaa olla useimmissa paikoissa historiaa. Erilaiset avokonttorit ja monitilatoimistot ovat jo pitkään vallanneet elintilaa koppikonttoreilta. Tämän muutoksen edessä olemme myös me Jytyn keskustoimiston työntekijät, kun toimistomme muuttaa alkuvuodesta Helsingin Itä-Pasilasta Vallilaan.

Omat työhuoneet jäävät muistoihin, ja Vallilassa työskennellään monitilatoimistossa. Nykyaikaisemmat ja (energia)tehokkaammat tilat sopivat nykyajan hybridityöhön, jossa töitä tehdään paljon etänä. Muuttomatka Vallilaan ei ole kilometreissä pitkä, mutta työkulttuurissa ja toimintatavoissa sitäkin pidempi.

Virginia Woolfin aikakaudella ei vielä tunnettu käsitettä ”mancave”, miesluola, jollaisia on alkanut putkahdella suomalaistenkin kotien kellareihin. Woolf oli – tietenkin – oikeilla jäljillä. Oli sukupuoli mikä tahansa, jokainen tarvitsee joskus omaa tilaa ja rauhaa, oli kyse sitten työajasta tai vapaa-ajasta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.