Kolumnit
26.10.2022

Moniosaajat näkyviksi, uskallusta irtiottoon

Harva meistä pystyy nykyisessä työpaikassaan samaan kuin kuningatar Elisabet II. Syyskuussa kuollut kuningatar Elisabet II on pisimpään vallassa ollut monarkki Britanniassa. Hänen valtakautensa kuningattarena kesti 70 vuotta ja 214 päivää. Suurimmalla osalla meistä tulee tulevaisuudessa olemaan useita uria, ja työnteon ja ansainnan tavat tulevat muuttumaan.

Yksilölle keskeistä on se, että on sallittua tehdä monta asiaa, muuttaa suuntaa urallaan. Ei tarvitse pysyä siinä kerran valitussa, vaan voi luoda itselleen useamman uran elämänsä aikana, sanoo työelämän asiantuntija Inkeri Ruuska uunituoreessa Moniosaamisen renessanssi -kirjassaan.

Harva meistä pystyy nykyisessä työpaikassaan samaan kuin kuningatar Elisabet II.

Varsinkin nuoret miettivät pitämilläni työelämäluennoilla usein, mihin he menisivät opiskelemaan ja työllistyykö sillä? Ruuskan teoksesta käy ilmi, että kaikesta on hyötyä, ja kaikella voi työllistyä eri puolille. Sikäli ei voi valita väärin. Jos valitsee, sitten voi muuttaa suuntaa.

Ruuska (2022) kuvailee uraa havainnollistavasti: ura ei ole putki tai tikkaat, vaan se on uramaisema. Se on sellainen maisema, johon kerätään uran varrelta erilaisia työkokemuksia ja koulutuksia. Siitä muotoutuu ura, ja sellaisessa maisemassa voi mennä eri suuntiin. Voi palata takaisin ja mennä sivusuuntaan tai eteenpäin, ja se on vähän kumpuileva.

Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteiden (2022) mukaan muun muassa kodinhoitajien osaamisesta kotipalvelutyössä tulee olemaan pulaa tulevaisuudessa, ja hoiva-avustajille on jo nyt huutava kysyntä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Moniosaamisessa on kysymys siitä, että haluat toteuttaa itseäsi laaja-alaisesti ja olet utelias. Voit elämäsi aikana vaihtaa uraa ja tehdä monenlaisia asioita. Kannustankin rohkeasti kokeilemaan uutta ja päivittämään omaa osaamista, olitpa työurallasi missä vaiheessa tahansa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.