Kolumnit
12.04.2023

Luovuus voittaa tyhjän paperin

”Kirjoittaminen on helppoa. Tuijotat vain tyhjää paperia, kunnes veripisarat pusertuvat otsastasi.”

En muista enää mistä olen tämän lainauksen aikoinaan napannut, mutta se kuvaa kirjoittavan ihmisen työtä välillä turhankin hyvin. Tyhjän paperin syndrooma lienee tuttu kaikille, jotka joskus tuottavat tekstiä työssään. Kirjoittaminen nimittäin vaatii jonkin sortin luovuutta.

Wikipediassa sana ”luovuus” määritellään ihmisen kyvyksi tuottaa uutta. Yleensä luovuus liitetään taiteelliseen tekemiseen, mutta luovuutta tarvitaan kaikkialla työelämässä.

Ideointi, innovointi, uusien toimintatapojen kehittäminen – ne ovat kaikki sukua luovuudelle. Luovuus kulkee käsi kädessä myös uusien näkökulmien, tiedon soveltamisen ja ongelmanratkaisun kanssa. Kokeilukulttuuri ja lupa epäonnistua ovat luovan työyhteisön merkkejä. Luovuus kannattaa, sillä innovatiiviset organisaatiot tulevat menestymään yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa.

Kokeilukulttuuri ja lupa epäonnistua ovat luovan työyhteisön merkkejä. Luovuus kannattaa, sillä innovatiiviset organisaatiot tulevat menestymään yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa.

Luovuuden merkitys on huomattu työelämän kehittämisessä. Vastikään päättynyt maan hallitusohjelmaan sisältynyt TYÖ2030-ohjelma kokosi viisi ratkaisua, joiden avulla suomalaisesta työelämästä tehdään maailman parasta. Yksi ratkaisuista oli ”luovuuden vapauttaminen”.

Aalto-yliopistolla on puolestaan käynnissä Luova työelämä 2030 -hanke, joka kehittää työkaluja yksilöllisen ja organisaatiotasoisen luovuuden mittaamiseen ja vahvistamiseen. Hankkeen mukaan luovuus on noussut yhdeksi olennaisimmista tulevaisuustaidoista.

Luovuus vaatii ihmettelyä. Miksi jokin asia on näin? Mitä syntyy, jos yhdistellään vanhat asiat eri tavalla? Mitä jos kokeiltaisiin jotain aivan uutta?

Ihmisillä on varhaislapsuudessaan usein kyselykausi. Miten to do -listojen ja palaveriputkien kuormittamat aikuiset jaksaisivat ja ehtisivät useammin löytää sisäisen kyselykautensa? Asioiden kyseenalaistaminen ja kaikenlainen ihmettely voivat joskus avata luovuuden padon. Sieltä voi virrata jotain aivan uutta, joka huuhtoo vanhat toimintatavat mennessään.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.