Työsuhde
13.09.2023

Työvoitto:

Laittomasta lomautuksesta 3000 euron korvaus

Ammattiliitto Jyty auttoi jäsentä tapauksessa, jossa jäsenen lomautusta jatkettiin työsopimuslain vastaisesti.

Teksti: Jimi Paavola Kuvat: iStock, Jyty

Mitä tapahtui?

Jytyn jäsen sai työnantajaltaan jo toisen lomautusilmoituksen. Pian tämän jälkeen hän huomasi, että työnantaja oli palkannut uusia työntekijöitä eikä ollut tarjonnut työtä takaisin hänelle. Kun jäsen oli kuullut, että työnantaja oli tarjonnut työtä uusille työntekijöille – eikä hänelle itselleen – jäsen oli itse yhteydessä työnantajaan, joka väitti edelleen, ettei työtehtäviä ole hänelle tarjolla. Jäsen otti yhteyttä Jytyn työsuhdeneuvontaan ja selvisi, että kaksi uutta työntekijää olivat tehneet jo jonkin aikaa jäsenen työtehtäviä joko kokoaikaisesti tai osan työajastaan.

 

Mitä sanoo työsopimuslaki?

Kun työnantaja lomauttaa työntekijän, tulee työnantajan tarjota työn ilmaannuttua työtä ensisijaisesti lomautetuille työntekijöilleen. Työnantaja ei saa palkata uusia työntekijöitä tekemään lomautetun työntekijän työtehtäviä esimerkiksi pienempien palkkakustannusten takia. Jos työnantaja kuitenkin toimii vastoin työsopimuslakia ja palkkaa uusia työntekijöitä tällaisessa tilanteessa, syyllistyy työnantaja työsopimuslain vastaiseen toimintaan ja työntekijää kohtaan syntyy vahingonkorvausvelvollisuus.

 

Miten asia ratkesi?

Jyty solmi jäsenen työnantajan kanssa sovintosopimuksen, jossa työnantaja velvoitettiin maksamaan jäsenelle 3 000 euron vahingonkorvaus työsopimuslain vastaisen perusteettoman lomautuksen jatkamisesta. Lisäksi työnantaja velvoitettiin kutsumaan lomautettu jäsen takaisin hänen työsopimuksensa mukaisiin työtehtäviin.

 

Mitä on muistettava?

Työnantajan lähtökohtaisiin velvollisuuksiin kuuluu tarjota työtä palkkaamilleen työntekijöille. Tämä velvollisuus ei poistu lomautuksella, vaan työsuhde jää lähes kaikilta velvollisuuksiltaan täysin voimaan. Kun tarjottava työ on tosiasiallisesti väliaikaisesti vähentynyt tai poistunut kokonaan, pelkästään palkanmaksu jäädytetään vähäksi aikaa. Työnantajalle jää edelleen velvollisuus tarjota työtä ensisijaisesti lomautetuille työntekijöille, kun työsopimuksen mukaisia tai muita työtehtäviä on jälleen tarjolla.


Jimi Paavola
Työmarkkinajuristi

Toimi näin

1. Jos saat työnantajalta lomautusilmoituksen, ota rauhallisesti. Kuuntele työnantajan perusteet lomautukselle ja pyri selvittämään, kuinka pitkän aikaa lomautuksen on suunniteltu kestävän.

2. Voit tarkistaa luottamusmieheltäsi tai omasta Jytyn aluetoimistostasi, onko lomautuksessa toimittu työsopimuslain mukaisesti. Lomautuksen aikana olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jos työssäoloehtosi täyttyy.

3. Sinulla on lomautuksen aikana oikeus etsiä ja ottaa vastaan muuta työtä. Jos lomautus kestää pitkään, kannattaa uusia työmahdollisuuksia kartoittaa lomautuksen aikana.

Fakta

Lomautus on sallittu, kun työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanoa työsopimus tai kun mahdollisuudet tarjota työtä ovat huonontuneet tilapäisesti.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.