Kolumnit
15.06.2022

Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy

Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy”, laulavat legendaariset Matti ja Teppo sekä uuden version kyseisestä ikivihreästä muokannut Portion Boys. Vauhti kiihtyy myös työelämässä.

Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta pelko pois: uusia perustaitoja hankkimalla muutoksesta on helppo edetä kohti seuraavia muutoksia. Työn muutos ei liene kenellekään epäselvää: toimialoja ja ammatteja kuolee ja samaan aikaan syntyy uusia, työn tekemisen paikat ja tavat muuttuvat. Työn itsenäisyys ja määräysvalta – ja samaan aikaan myös vastuut ja oikeudet – ovat murroksen keskellä.

Jokainen tarvitsee uusia taitoja pysyäkseen muutoksen rattailla. Tarvitaan kovaa ammatillista osaamista, mutta myös yleisiä taitoja, jotka liittyvät teknologiaan, itsensä ja muiden johtamiseen, inhimillisiin tunteisiin sekä kykyyn ymmärtää muita ihmisiä ja työyhteisöjä.

Jokainen tarvitsee uusia taitoja pysyäkseen muutoksen rattailla.

Suurin muutoksen ja vauhdin kiihtymisen taustapiru on digitalisaatio. Jytyläisessä kentässä muutokset ovat myös näkyneet: kirjastojen painettujen aineistojen lainausten määrä on laskenut, mutta samaan aikaan sähköisten aineistojen lainausmäärät ovat kasvaneet huikeasti. Koronan myötä verkkonuorisotyö on noussut arvoon arvaamattomaan, ja maatalouslomittajien työtä värittää yhä enemmän teknologia.

Muutoksen tahti on kiivas, ja onkin voitava oppia koko ajan uutta. Digitaalisten työkalujen tuntemus, kyky yhteistyöhön, kyky johtaa itseään ja hallita kiirettä, kohtaamisen taito, uuden oppimisen taito sekä asenne työhön ovat kaiken muutoksen a ja o. Näiden lisäksi tarvitaan vielä muun muassa viestintäosaamista ja verkostoitumista, kulttuurien moninaisuuden ymmärtämistä, joustavuutta, innokkuutta, kykyä verkostoitua, luovuutta ja empatiaa. Lista on pitkä.

Vauhti kiihtyy muutosten myötä, mutta omalla innokkaalla ja joustavalla suhtautumisella muutokseen voi vaikuttaa paljon työn sujumiseen ja tuloksiin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.