Kolumnit
07.09.2022

Työelämä hämmästyttää ja kummastuttaa nuoria aikuisia

Moni nuori aikuinen on huolissaan jaksamisestaan ja toimeentulostaan. Tämä käy ilmi Nuorten hyvä elämä -tutkimuksesta, jonka Tutkimusorganisaatio E2 julkaisi toukokuussa 2022.

Tutkimuksessa selvitettiin nuorten aikuisten käsityksiä muun muassa hyvästä elämästä, voimavaroista, huolista ja alueellisista hyvän elämän edellytyksistä. Tutkimukseen haastateltiin hieman yli tuhatta 20–29-vuotiasta nuorta aikuista.

Haastattelun perusteella nuoret kokivat tärkeäksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen sekä ekologisuuden. Nuoret peräänkuuluttivat tutkimuksessa oman äänensä kuulumista. Heidän mukaansa työpaikoilla tulee ottaa entistä paremmin huomioon eri ikäiset työntekijät sekä erityisesti ensimmäistä kertaa työelämään tulevat nuoret aikuiset. Kuinka työpaikkasi on tässä onnistunut?

Nuoret kokevat, että työelämällä on heitä kohtaan paljon odotuksia – osa niistä jopa kohtuuttomia.

Nuoret kokevat, että työelämällä on heitä kohtaan paljon odotuksia – osa niistä jopa kohtuuttomia. Työelämässä vaaditaan täydellisyyttä ja virheettömyyttä, ja työpaikkailmoituksen perusteella etsitään todellisia ”yli-ihmisiä”.

Nuori aikuinen saattaa olla ensimmäistä kertaa työyhteisössä, eikä hän osaa vielä kaikkia taitoja, joita häneltä odotetaan. Huolta aiheuttavat samaan aikaan myös pelko omasta jaksamisesta ja psyykkisestä hyvinvoinnista, uhkakuva työelämän raskaudesta ja toimeentulon epävarmuus.

Miten me, jo pidempään työelämässä olleet, voimme madaltaa nuorten aikuisten kynnystä astua ensimmäistä kertaa työelämään ja samalla pehmentää heidän työelämänsä alkutaipaletta?

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.