Hyvinvointi
04.02.2021

Sinussakin asuu pieni resilientti

Resilienssi ei ole pelkkä trendisana, vaan meissä kaikissa piilevä kyky. Resilienssi tarkoittaa selviytymis- ja sopeutumiskykyä ennakoimattomissa, yllättävissä muutostilan- teissa. Mikä parasta, sitä kykyä voi kehittää.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

Saako uusi työtehtävä sinut lamaantumaan, uupumaan jo etukäteen? Vai herättääkö se taistelutahtosi?

1 Saako uusi työtehtävä sinut lamaantumaan, uupumaan jo etukäteen? Vai herättääkö se taistelutahtosi? Voit yllättyä itsekin vaikeuksien esiin nostamista vahvuuksistasi. Pohdi jo hyvissä ajoin, mitä ne voisivat olla. Puntaroi myös kehittämisen paikkojasi. Arvoistasi puhumattakaan.

Tutustumalla itseesi vahvistat hyvinvointiasi.

2 Tutustumalla itseesi vahvistat hyvinvointiasi. Mieti, miten syöt, liikut ja nukut. Varmista, että elämää on työn ulkopuolellakin. Aivojesi pitää palautua levossa, mutta saada myös sopivasti haasteita. Uuden taidon oppiminen nostaa kummasti voimantuntoa ja uskoa omiin kykyihisi.

Ota kaikki uusi oppi pääomaksesi. Ja joka moka lahjaksi.

3 Ota kaikki uusi oppi pääomaksesi. Ja joka moka lahjaksi. Epäonnistumiset ovat vain elämää. Ne kannattaa ennemmin jakaa kuin piilottaa hiljaiseen häpeään. Naurun kautta ennen pitkää kaikki kääntyy vahvuudeksesi.

Hyvin toimiva ympäristö on osa resilienssiä.

4 Hyvin toimiva ympäristö on osa resilienssiä, mutta ei suinkaan itsestäänselvyys. Turvaudu tarvittaessa suomalaisiin turvaverkkoihin – sosiaaliturvaan, työterveyshuoltoon. Resilientinkään ei tarvitse selvitä yksin. Tukea voi pyytää myös perheeltä, ystäviltä ja työtovereilta.

Resilientissä työyhteisössä johto ja avainhenkilöt ymmärtävät olevansa esimerkkejä.

5 Resilientissä työyhteisössä johto ja avainhenkilöt ymmärtävät olevansa esimerkkejä. Heiltä on saatava tukea, heihin on voitava luottaa, myös siinä, että työyhteisön konfliktit selvitetään välittömästi ja avoimesti. Erityisen tärkeää on tuntea, että työssäkin sinusta pidetään myös ihmisenä. Se antaa sekä turvaa että voimaa.

Olemme kaikki taas uuden alussa. Mieti, millaista tarinaa itse kerrot kuluneesta vuodesta.

6 Olemme kaikki taas uuden alussa. Mieti, millaista tarinaa itse kerrot kuluneesta vuodesta. Nostatko esiin onnistumiset vai suollatko silkkaa surkeutta? Ei epäonnistumisia tarvitse peittää, mutta kannattaako niihin jäädä lillumaan, kun ne voi ottaa askelmina uuteen, resilienttiin minääsi.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana työterveyspsykologi Johanna Vilmiä. Hän toimi resilienssiteeman luennoitsijana Jytyn jäsenille syksyllä tarjotussa Coolla Oy:n webinaarisarjassa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.