Hyvinvointi
15.11.2023

Työhyvinvointi:

Tue nuorempaa työkaveria kehulla ja kiitoksella

Monet nuoret voivat työelämässä huonosti. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Saija Koskensalmi neuvoo, miten työuralla pidempään olleet voivat heitä auttaa.

Teksti: Saara Autere Kuvat: iStock
Omien kokemusten jakaminen muille vahvistaa samalla työpaikan yhteishenkeä ja luo yhteistä kulttuuria.

Muista antaa palautetta

Useimmat meistä onnistuvat myönteisen palautteen arvoisesti joka päivä. Työelämän mielenterveyden asiantuntija Saija Koskensalmi MIELI ry:stä kannustaakin antamaan palautetta matalalla kynnyksellä.

”Palautteen aihe voi olla ihan pieni arkinen asia, kuten kiva kohtaaminen tai toimintatapa, tai mitä se sitten onkaan missäkin työssä. Myönteisellä palautteella autamme ja tuemme etenkin nuoria, jotka tulevat uuteen työpaikkaan usein hieman jännittyneenä”, Koskensalmi sanoo.

Myönteisellä palautteella autamme ja tuemme etenkin nuoria.

 

Muistele mennyttä!

Pysähdy muistelemaan omaa työhistoriaasi. Millaista oli, kun itse tulit työelämään tai nykyiseen työpaikkaasi? Mitä toivoit, mikä tuntui kivalta ja mikä taas ei? Ota oppia omista kokemuksistasi ja kehitä omaa toimintaasi sitä kautta.

”Puhumme MIELI ry:ssä myönteisestä muistelusta. Myönteisten asioiden muisteleminen tukee hyvinvointiamme. Varsinkin jos työelämän alkutaival oli omalla kohdalla onnistunut, kannattaa muistella mikä siellä oli tärkeää”, Koskensalmi vinkkaa.

Palautteen aihe voi olla pieni arkinen asia, kuten kiva kohtaaminen tai toimintatapa.

Huolehdi perustarpeista

Vaikka työelämä on vuosien varrella muuttunut, ovat työhyvinvointiin liittyvät kolme perustarvetta pysyneet samoina. Ensimmäinen kolmesta tarpeesta on autonomia eli kokemus mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhön. Toisena perustarpeena on kyvykkyys, siis kokemus omasta osaamisesta ja pätevyydestä.

”Kolmas perustarpeemme on yhteisöllisyys. On tärkeää olla mukana jossain yhteisössä, ja nykyaikana se on usein työyhteisö.”

Koska perustarpeet ovat työkokemuksesta riippumatta kaikille samat, neuvoo Koskensalmi miettimään, mitä työpaikalla voisi tehdä, että tarpeet käytännössä toteutuisivat. Miten kertoa nuorelle työkaverille, että tämä on tärkeä osa tiimiä ja yksikköä asettamatta kuitenkaan rimaa liian korkealle liian aikaisin?

”Tätäkin aihetta voi purkaa omien kokemusta kautta: mitkä asiat vaikuttavat siihen, että tunnen minua arvostettavan tässä työpaikassa tai omassa yksikössäni? Omien kokemusten jakaminen muille vahvistaa samalla työpaikan yhteishenkeä ja luo yhteistä kulttuuria.”

Työn kuuluukin ajoittain kuormittaa, mutta älä vaadi itseltäsi liikaa.

 

Mitä minulle kuuluu?

Muista huolehtia myös omista tarpeistasi ja pysähdy välillä miettimään tilannettasi. Mitkä asiat kuormittavat omassa työssä ja mitä niille voisi tehdä? Työn kuuluukin ajoittain kuormittaa, mutta älä vaadi itseltäsi liikaa. Oletko keskittynyt oikeisiin työtehtäviin, entä mitä voisit tehdä eri tavalla?

Pohdi, mikä auttaa sinua jaksamisessa ja on omassa työssäsi palkitsevaa. Työhyvinvoinnin kannalta olennaista on löytää tasapaino kuormittavien asioiden ja innostavien elementtien välillä.

Työhyvinvoinnin kannalta on olennaista löytää tasapaino kuormittavien asioiden ja innostavien elementtien välillä.

Ammattiliitto Jyty oli mukana Maailman mielenterveyspäivässä 10.10.2023 ja teki lahjoituksen MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle.

Uuden työntekijän kohtaaminen

1. Toivota tervetulleeksi ja osoita arvostusta! Iloitse siitä, että uudella työntekijällä on erilaista osaamista ja kokemusta kuin sinulla työpaikan konkarina.

2. Muistuta, että aina voi kysyä apua, ja huolehdi, että apua on myös saatavilla. Uuden työntekijän kysymykset voivat tarjota oivalluksia omaan työhön – miksi teet jonkin asian juuri tietyllä tavalla?

3. Myönteisestä suhtautumisesta hyötyvät kaikki osapuolet. Nuoresta tuntuu hyvältä huomata, että hänet oikeasti halutaan mukaan työyhteisöön, ja toisen huomioon ottaminen tuottaa myös itselle hyvää mieltä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.