Hyvinvointi
13.09.2023

Kokeile aktiivista arkea

Ota liikunta rutiiniksi

Parempi mieliala. Terävämmät ajatukset. Vähemmän stressiä. Paremmat unet. Liikkumalla arjessa saat monia hyötyjä. Näin se onnistuu!

Teksti: Anna Kurkela-Vilén Kuvat: Adobe Stock


1. Aloita riittävän pienesti

Syksyllä ja vuodenvaihteessa moni päättää aloittaa liikunnallisemman arjen. Marraskuun sateiden saapuessa huomaa, että salikortti on hävinnyt kilpailun sohvan kanssa.

Saattaa kuulostaa kummalta, mutta jos arkeaan haluaa muuttaa isosti, kannattaa aloittaa mahdollisimman pienesti. Esimerkiksi lisäämällä ensin arkeen liikettä varsinaisen liikunnan sijaan.

 

2. Kerää askelia

Kun arkeen haluaa lisää liikettä, suurimman vaikutuksen saa muuttamalla jokapäiväisiä tapojaan. Pienillä muutoksilla on yllättäviä vaikutuksia.

Jotta muutos ei jäisi vain aikeeksi, se kannattaa yhdistää osaksi rutiineja: kävellä vaikka ylimääräinen pysäkinväli. Pelkkä 300 metrin kävely arkisin aamuin illoin lisää vuodessa kävelyä noin 150 kilometriä.

Jos arkeaan haluaa muuttaa isosti, kannattaa aloittaa mahdollisimman pienesti.

3. Kokeile uutta tarpeeksi pitkään

Muutoksia omassa olossa ei useinkaan huomaa heti. Jos rappusten kipuaminen kolmanteen kerrokseen hengästyttää alussa, luultavasti kahden viikon kuluttua kakkoskerroksen tasanteella huomaa puuskuttavansa edelleen.

Arjen liikkumismuutosten vaikutuksia kannattaakin arvioida vasta useamman viikon jälkeen.

 

4. Hyppää ylös, nyt!

Istuminen on vaarallista. Jos työssä istuu paljon ja haluaa terveyshyötyjä liikunnasta, yksi tärkeimmistä keinoista on luoda tapoja keskeyttää istuminen.

Kierrä pöytä ennen palavereja, hae lasi vettä ennen uutta työtehtävää – tee mitä tahansa keksitkään katkaistaksesi istumisputken säännöllisin väliajoin.

Kierrä pöytä ennen palavereja, hae lasi vettä ennen uutta työtehtävää – tee mitä tahansa keksitkään katkaistaksesi istumisputken säännöllisin väliajoin.

5. Räätälöi liikunta omaan arkeesi

Vaikka mieluisa laji olisi löytynyt, usein on silti vaikea saada itseään liikkeelle. Rutiineista on tähänkin apua: helpottaa, jos lähteminen ei ole vain satunnaisen motivaatiopiikin varassa.

Jos tapana on romahtaa työpäivän jälkeen sohvalle, kannattaa liikkumaan mennä jo kotimatkalla tai laittaa aamulla jumppamatto television eteen muistuttamaan illan videojoogasta.

Sekin auttaa, jos liikuntahetkeen yhdistyy jotain itselle mieluista. Ystävien kanssa voi sopia baarin tai kahvilan sijaan treffit vaikkapa frisbeegolfradalle.

 

Lähteet: Clear, James, Pura rutiinit atomeiksi, Tuuma kustannus 2019. Aikuisten liikkumisen suositus ja Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan, UKK-instituutti 2019. Istu vähemmän – voi paremmin! Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen, Sosiaali- ja terveysministeriö 2015.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.