
Metsä hoitaa kehoa, mieltä ja sielua. Metsäkellinnän kehittäjä Mirja Nylander sanoo, että metsästä voi ammentaa hyvää oloa kaikkina vuodenaikoina.
– Mene metsään arvostavalla asenteella, hän opastaa.
Metsä on mahtava paikka virkistyä vaikka kesken työpäivän. Jos ei pääse metsään, valokuva taikka tunnepohjainen mielikuva metsästä auttaa. Parasta on tietenkin lähteä ulos metsäluontoon tai puistoon rauhoittumaan.
Nylander on kehittänyt metsähyvinvoinnin muotoja, kuten metsäkellinnän, puu- ja värihengitykset sekä erilaisia metsäkävelyn muotoja. Hän on myös kirjoittanut aiheesta kirjan sekä opettaa menetelmiä esimerkiksi työyhteisöille.
Mene metsään arvostavalla asenteella.
Metsätieteilijä, metsuri Nylander yhdistää työhyvinvointiin soveltuvissa menetelmissään vanhaa suomalaista perintöä ja tutkimustuloksia. Metsän hyvinvoinnista tulee koko ajan tutkimuksia sekä Suomesta että maailmalta.
Metsään mennään arvostavalla asenteella: tervehditään metsänhaltija, metsä ja puut. Kun oma aikomusenergia on kohdillaan, tulokset ovat yleensä hyvät. Aikomusenergia on vanhaa perimätietoa. Nylanderin isoäiti aikanaan hieroi käsiään yhteen ja sanoi, että nyt teen hyvän pullataikinan, ja sujautti vasta sitten kätensä leivontakulhoon.
Metsässä kannattaa kuunnella, mikä puu kutsuu. Nylander tietää, että kuusi houkuttelee, kun on tarvetta juurtua, koivu, kun on kaipuuta kauneuteen ja iloon ja mänty, kun tarvitaan tarmoa omien voimien palauttamiseen. Kun tuntuu, että oma ääni on kateissa, kannattaa kuvitella hengittävänsä kurkun seutuville sinistä taivasta sisään ja ulos.
Kuusi houkuttelee, kun on tarvetta juurtua, koivu, kun on kaipuuta kauneuteen ja iloon ja mänty, kun tarvitaan tarmoa omien voimien palauttamiseen.
Metsäkellintään liittyy puuhengitys, jossa opitaan hengittämään puun kanssa ja syvennetään yhteyttä luontoon ja avataan oma keho, mieli ja sielu luonnon eheyttäville voimille.
– Saan usein palautetta, että metsäkellintä vie ihmisen aikamatkalle.
– Metsässä on huikea potentiaali marjoine, sienine ja yrtteineen. Esimerkiksi puolukkaa kannattaa nauttia iltaisin etenkin, jos haluaa polttaa rasvaa, Mirja Nylander sanoo.