Hyvinvointi
26.10.2022

Työminä vastaan siviiliminä

Oletko huomannut vetäväsi töissä erilaista roolia kuin kotona? Jos työ- ja kotiminä ovat pahasti ristiriidassa keskenään, kannattaa pyrkiä vaikuttamaan työpaikan asenneilmapiiriin.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Pixabay

Meillä kaikilla on käsitys siitä, millainen rooli ihmisellä on oltava työpaikalla.

Mitä jos ei olekaan niin sosiaalinen kuin töissä odotetaan? Pitäisikö vitsailua tai herkistymistä välttää uskottavuuden nimissä?

Sosiaalipsykologian tutkijatohtori Tuuli Turja Tampereen yliopistosta tunnistaa ilmiön, jossa ihminen tasapainottelee työ- ja siviiliminänsä välillä. Joissakin ammateissa työ- ja kotiroolien erottaminen on jaksamisen vuoksi jopa välttämätöntä.

Turjan mukaan on hyvä tiedostaa, että persoonallisuuden piirteet korostuvat eri tavoilla erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä. Sosiaalisena eläimenä ihminen osaa myös sopeuttaa käytöstään tilanteen vaatimalla tavalla.

Siksi pohjimmiltaan hulvaton höpsöttelijä voidaan nähdä asiaorientoituneena palaverissa tai oikeasti omassa rauhassaan viihtyvä rupattelemassa sujuvasti asiakkaan kanssa.

Ei persoonallisuutta voi täydennyskouluttaa!

 

Ongelmalliset muotit

Nykypäivän työelämässä on muodikasta edellyttää henkilöstöltä nopeutta, dynaamisuutta ja sosiaalisuutta. Osa kokeneista työntekijöistä voi huomata olevansa aivan eri työssä kuin mihin tuli aikoinaan valituksi.

Turjan mielestä on ongelmallista, jos työpaikalla yritetään pakottaa kaikki samaan muottiin.

– Ei persoonallisuutta voi täydennyskouluttaa! En lähtisi miettimään, miten voisin olla parempi persoonallisuus, sillä kaikki persoonallisuudet ovat hyviä.

 

Meitä on iso kirjo

Jos siviiliminä on ristiriidassa työminän kanssa, Turja vetäisi työroolia vain niissä tilanteissa, joissa on aivan pakko.

Asiakkaalle täytyy olla ystävällinen huononakin päivänä, mutta itsekseen työskennellessä voi pitää naaman peruslukemilla ja jättää kepeät small talkit väliin.

Kokemus siitä, että saa olla oma itsensä, synnyttää hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä, mikä lisää innovatiivisuutta työssä.

– Voimme omalla käytöksellämme näyttää maailmalle, että meitä persoonallisuuksia on iso kirjo. Kokemus siitä, että saa olla oma itsensä, synnyttää hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä, mikä lisää innovatiivisuutta työssä.

Oman todellisen minänsä voi päästää valloilleen kotona tai harrastuksissa. Esimerkiksi johtamisesta pitävä rivityöntekijä voi saada tyydytystä vaikkapa urheilujoukkueen kapteenin tehtävästä.

Irti tiukoista roolivaatimuksista

● Käytä hetki sen pohtimiseen, onko sinulla erikseen työ- ja kotiminä.

● Mieti myös, kuinka itse siedät erilaisia rooleja. Muutos kohti suvaitsevampaa työkulttuuria lähtee meistä kaikista.

● Jos työpaikka vaatii tietynlaista roolia, onko tähän pakko taipua? Entä jos pyrkisitte porukalla muuttamaan työpaikan sosiaalista ympäristöä?

● Työminää koskevat vaatimukset voi ottaa puheeksi työkavereiden kanssa kahvipöydässä ja pomon kanssa kehityskeskustelussa.

● Tauoilla kannattaa rentoutua ja ilmaista tunteita vapaammin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.