
Martti Immonen, 53, on työskennellyt isännöintialalla eri nimikkeillä 14 vuotta. Sitä ennen hän työskenteli vartiointialalla ja tutustui sitä kautta kiinteistöalaan ja sen tekijöihin.
– Kun opiskelin aikuisena tradenomiksi ammattikorkeakoulussa, huomasin, että isännöintiin oli tarjolla koulutusta. Hain sinne, ja se olikin se minun juttuni.
– Siirryin kiinteistöalan sisällä toiselle puolelle pöytää. Eli palvelun tuottajasta palvelun ostajaksi, Immonen toteaa.
Partiolaisten Pauli tutustutti Styleen
Immonen kertoo kuuluneensa aina ammattiliittoon, joka on valikoitunut sen hetken työpaikan mukaan. Siksi Styleen ja sitä kautta Jytyyn liittyminen oli luontevaa.
– Työskentelin Pääkaupunkiseudun partiosäätiössä, jossa tutustuin Pauli Paanaseen. Hän ohjasi minut liittymään Styleen. Ja koska isännöintialalla ei oikein ole työehtosopimuksiakaan, viihdyn hyvin Stylessä, Immonen sanoo.
Pienessä porukassa olemme avuksi toisillemme, kun kuulumme samaan yhdistykseen.
Hänen mielestään Stylen moninaisuus on vain rikkaus.
– Eri alojen ihmiset osaavat eri asioita, ja monia sopimuksia voi vertailla keskenään. Pienessä porukassa olemme avuksi toisillemme, kun kuulumme samaan yhdistykseen, Immonen kehuu.
Isännöintialan korruptoituneisuudesta juttua tehnyt Ylen MOT-toimitus ei ole saanut Martti Immosta menettämään yöuniaan. Korkeintaan asiakkaat ovat vitsailleet ja kysyneet, mistä oikein on kysymys.
– Olen sanonut, että olen Ylen tietojen varassa. Mutta onhan kiinteistöalalla kaikenlaista toimijaa. Varmasti myös laskutusperusteissa on korjaamista, kuten Isännöintiliitto ilmoitti, Immonen pohtii.

Selkeyttä sopimiseen
Immonen kaipaa alalle selkeyttä palkanmääräytymisen perusteisiin.
– Siis jos on 10 taloa hoidettavana, palkka olisi jokin tietty summa. 20 talon hoitamisesta saisi vastaavasti enemmän palkkaa, Immonen konkretisoi.
Isännöintialalle aikovalle Immonen antaisi yhden neuvon: älä lupaa liikoja.
– Helposti alussa alkaa tarjota ylipalvelua ja polttaa kynttilää molemmista päistä. Pidemmän päälle se ei ole mahdollista, Immonen toteaa.
Vaatiiko työ isännöitsijänä lehmän hermot?
– Uusiin ja yllättäviin tilanteisiin ja ihmisiin törmää jatkuvasti. Eikä silloin auta hermostua. Ja aina on niitä ihmisiä, jotka sekoittavat isännöitsijän talonmieheen tai kiinteistöhuoltajaan.