Työsuhde
26.10.2022

Stylen sihteeri tuntee isännöintialan plussat ja miinukset

Martti Immonen siirtyi palvelun tuottajasta sen ostajaksi

Jytyn yksityisalojen yhdistyksen Stylen sihteeri Martti Immonen on siirtynyt vartijasta aikuisopiskelun jälkeen isännöitsijäksi. Isännöintialalle hän kaipaa palkkaukseen selkeyttä ja yhdenmukaisuutta. Stylen hän löysi partioliikkeessä työskentelevän työkaverinsa kautta.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Kimmo Brandt
Style kannustaa pienellä summalla jäseniään opiskeluun. Myös kotimaan matkailua ja liikuntaharrastuksia on tuettu. Martti Immonen toivoo jäsenten hakevan nykyistä enemmän stipendejä.

Martti Immonen, 53, on työskennellyt isännöintialalla eri nimikkeillä 14 vuotta. Sitä ennen hän työskenteli vartiointialalla ja tutustui sitä kautta kiinteistöalaan ja sen tekijöihin.

– Kun opiskelin aikuisena tradenomiksi ammattikorkeakoulussa, huomasin, että isännöintiin oli tarjolla koulutusta. Hain sinne, ja se olikin se minun juttuni.

– Siirryin kiinteistöalan sisällä toiselle puolelle pöytää. Eli palvelun tuottajasta palvelun ostajaksi, Immonen toteaa.

 

Partiolaisten Pauli tutustutti Styleen

Immonen kertoo kuuluneensa aina ammattiliittoon, joka on valikoitunut sen hetken työpaikan mukaan. Siksi Styleen ja sitä kautta Jytyyn liittyminen oli luontevaa.

– Työskentelin Pääkaupunkiseudun partiosäätiössä, jossa tutustuin Pauli Paanaseen. Hän ohjasi minut liittymään Styleen. Ja koska isännöintialalla ei oikein ole työehtosopimuksiakaan, viihdyn hyvin Stylessä, Immonen sanoo.

Pienessä porukassa olemme avuksi toisillemme, kun kuulumme samaan yhdistykseen.

Hänen mielestään Stylen moninaisuus on vain rikkaus.

– Eri alojen ihmiset osaavat eri asioita, ja monia sopimuksia voi vertailla keskenään. Pienessä porukassa olemme avuksi toisillemme, kun kuulumme samaan yhdistykseen, Immonen kehuu.

Isännöintialan korruptoituneisuudesta juttua tehnyt Ylen MOT-toimitus ei ole saanut Martti Immosta menettämään yöuniaan. Korkeintaan asiakkaat ovat vitsailleet ja kysyneet, mistä oikein on kysymys.

– Olen sanonut, että olen Ylen tietojen varassa. Mutta onhan kiinteistöalalla kaikenlaista toimijaa. Varmasti myös laskutusperusteissa on korjaamista, kuten Isännöintiliitto ilmoitti, Immonen pohtii.

Martti Immonen on toiminut isännöintialalla eri nimikkeillä 14 vuotta. Kävelysauvat johtuvat pienestä murtumasta jalassa.

Selkeyttä sopimiseen

Immonen kaipaa alalle selkeyttä palkanmääräytymisen perusteisiin.

– Siis jos on 10 taloa hoidettavana, palkka olisi jokin tietty summa. 20 talon hoitamisesta saisi vastaavasti enemmän palkkaa, Immonen konkretisoi.

Isännöintialalle aikovalle Immonen antaisi yhden neuvon: älä lupaa liikoja.

– Helposti alussa alkaa tarjota ylipalvelua ja polttaa kynttilää molemmista päistä. Pidemmän päälle se ei ole mahdollista, Immonen toteaa.

Vaatiiko työ isännöitsijänä lehmän hermot?

– Uusiin ja yllättäviin tilanteisiin ja ihmisiin törmää jatkuvasti. Eikä silloin auta hermostua. Ja aina on niitä ihmisiä, jotka sekoittavat isännöitsijän talonmieheen tai kiinteistöhuoltajaan.

Monen toimen Style

Yleisten sopimusalojen toimihenkilöyhdistys – Style ry on Jytyn jäsen- yhdistys. Stylessä on noin 300 jäsentä, jotka työskentelevät noin 160 työpaikalla ympäri Suomen.

Styleläisiä työskentelee muun muassa seuraavissa järjestöissä: Työterveyslaitos, UKK-instituutti, Suomen riistakeskus, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter, Suomen Nuorisoseurojen Liitto, Nuoren Keskustan Liitto, Suomen Pakolaisapu, Suomen elokuvakontakti, Elokuvasäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vesaisten Keskusliitto sekä Rauhanturvaajat.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.