Työelämä
29.08.2019

Luottamusmies on jäsentä varten

Hyvä luottamusmies tutkii ennen kuin hutkii. Herkkäkorvainen ja sitkeinkin asioiden selvittäjä tarvitsee tuekseen liittonsa jäsenten luottamuksen ja avoimuuden.

Teksti: hannele Niemi

Luottamusmies, tiedota ja ole tavoitettavissa!

1. Luottamusmies soveltaa ja valvoo sekä virka- ja työehtosopimuksia että muita työnantajan hyväksymiä määräyksiä. Edustuksellisessa yhteistoiminnassa olennaista on kuulla työntekijöiden mielipide. Luottamusmies, käy työpaikoilla. Järjestä keskustelumahdollisuuksia, kysele, kuuntele, selvitä.

2. Pidä jäsenet ajan tasalla neuvotteluissa ja kerro niiden tuloksista. Tiedota säännöllisesti uusista asioista. Sinulle itsestäänselvyys voi olla jäsenille silkkaa hepreaa. Et voi tuntea kaikkia työnkuvia, mutta voit aina kysyä työnsä tuntevilta näkökulmia neuvotteluihin.

3. Ole tavoitettavissa, pidä kiinni sovituista ajoista. Jos päiväohjelmasi muuttuu, jätä yhteydenottolupaus. Jos et voi heti auttaa, selvitä lisää ja palaa asiaan. Joskus kysyjä kannattaa ohjata toiselle taholle, esimerkiksi työsuojeluvaltuutetulle.

Tiedota säännöllisesti uusista asioista. Sinulle itsestäänselvyys voi olla jäsenille silkkaa hepreaa.

Jäsen, jaa tietoa ja ole kärsivällinen!

1. Jäsen, luottamusmies tarvitsee apuasi neuvotteluja varten. Käy rohkeasti juttusille. Kerro työsi olennaiset asiat, joihin vedota neuvotteluissa. Yhteistoimintaneuvotteluissa luottamusmies neuvottelee vaihtoehdoista, mutta lopulta työnantaja päättää. Luottamusmies ei siis tee kiusaa, jos ei voi vaikuttaa johonkin asiaan.

2. Olet työsi paras asiantuntija. Luottamusmies tuntee vesin, tesin ja työlainsäädännön, mutta kaipaa sinulta työpaikkasi kuulumisia. Hän voi auttaa monissa palvelussuhdettasi koskevissa asioissa, kunhan kerrot rehellisesti koko tilanteen. Työsuojelussa ja -turvallisuudessa auttaa työsuojeluvaltuutettu.

3. Harva asia vaatii ratkaisua tässä ja nyt. Jos et heti tavoita luottamusmiestä, älä hermostu. Yritä myöhemmin uudelleen tai jätä yhteydenottopyyntö. Joskus sähköposti on puhelua tehokkaampi tapa saada yhteys.

*Juttuun on haastateltu asiantuntijana työmarkkina-asiamies Marko Heikkistä Jytyn edunvalvontaosastolta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.