Työelämä
28.02.2024

Millaisia kokemuksia jytyläisillä on työn arvostuksesta ja merkityksestä?

Moni kokee saavansa arvostusta asiakkailta ja työkavereilta, mutta arvostamattomuus näkyy esimerkiksi palkan pienuudessa.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Jyty

“Olen lastenohjaaja seurakunnalla. Työni ansiosta vanhemmat voivat olla huoletta, kun tietävät pienten koululaisten olevan järjestämässäni toiminnassa koulun jälkeen. Koen olevani iso apu perheiden arjessa.”

“Vanhustyön arvon näkee päivittäin, kun kohtaa asiakkaat. Pienikin sana, toisen huomiointi, on tärkeää ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Paikallisesti työ on merkittävässä osassa tukemassa ikäihmisten hyvinvointia.”

Vanhustyön arvon näkee päivittäin, kun kohtaa asiakkaat.

“Välillä arvostetaan. Joskus tuntuu, että olemassaoloa ei edes muisteta.”

“Oman hallintokunnan sisällä arvostetaan. Kuntatasolla sihteerityö nähdään kulueränä, joka pitäisi saada mahdollisimman pieneksi. Uudistuksissa entiset työntekijät saavat hoitaakseen myös eläköityneiden työtehtävät. Kaikki kritiikki kuitataan pelkäksi muutosvastarinnaksi.”

“Juhlapuheissa ylisanoja kuulee tyyliin ‘Kuinka me tulisimme toimeen ilman sinua?’. Reaalimaailmassa pitkäaikaista kokemusta ei arvosteta, työsuhteet ovat pätkäarmopaloja.”

“Saan aika usein positiivista palautetta. Viimeksi tänään yksi esimies kirjoitti: Kiitos! Olet HELMI!”

Kuntatasolla sihteerityö nähdään kulueränä, joka pitäisi saada mahdollisimman pieneksi.

“Olen onnekkaassa asemassa, että organisaatiossa arvostetaan työtäni ja se näkyy jo ihan palkassa. Pienenä miinuksena, uralla eteneminen on vähän haastavaa.”

“Asiakkaat näyttävät arvostuksensa päivittäin ja työkaverit myös. Joskus arvottomuuden tai riittämättömyyden tunne kumpuaa siitä, kun tekee työtä, jossa työpanos olisi 1,5 henkilön arvoinen.”

Asiakkaat näyttävät arvostuksensa päivittäin ja työkaverit myös.

“Koen, että työtäni arvostetaan. Kaunein palaute tuli vuosia sitten 96-vuotiaalta rouvalta, joka kädestä pitäen kiitti ja sanoi, että ilman teitä hoitajia en voisi asua kotonani loppuun asti. Arvostamattomuus näkyy työnantajan puolelta huonona palkkana!”

“Keittiöalaa ei arvosteta! Kun puhutaan palkankorotuksista, meitä ei mainita koskaan. Teemme oikeasti arvokasta ja raskasta työtä. Ala ei houkuta pian ketään.”

“En koe saavani arvostusta. Myös esimies moittii ja vähättelee työmäärää.”

Arvostamattomuus näkyy työnantajan puolelta huonona palkkana!

Jokainen tarvitsee arvostusta

Ideaalimaailmassa jokainen kokee työnsä merkityksellisenä ja arvostettuna. Todellisuudessa moni tuntee juuri päinvastaista. Syitä löytyy! Yhteiskunnan tasolla osaa töistä pidetään toisia merkityksellisempinä, vaikka juhlapuheissa arvostus olisi huipussaan. Tämä näkyy muun muassa palkassa. 

Juhlapuheita työn arvostuksesta ja merkityksestä kuullaan työpaikoillakin. Siellä arvostuksen puute näyttäytyy esimerkiksi huonona johtamisena: työntekijöitä ei aina aidosti kuunnella tai johtajilla ei ole välttämättä konkreettista käsitystä työn määrästä tai sisällöstä. Tarvitaan lisää keskustelua, avoimuutta ja toinen toistemme kuuntelemista. 

Jos kokee, ettei omaa työtä arvosteta, todennäköisesti samaa miettii omalla kohdallaan myös joku toinen.

Tähän me voimme kaikki vaikuttaa, sillä arvostuksen ilmapiiri syntyy arjessa. Sinun, minun ja meidän välillämme. Kannustan kiinnittämään huomiota työkaverin hyviin puoliin, osoittamaan hänelle arvostusta kehuin ja kiitoksin. Tai pienillä arjen teoilla, joilla viestii näkevänsä ja kuulevansa hänet. Kun levittää ympärilleen hyvää mieltä, omakin fiilis paranee. 

Jos kokee, ettei omaa työtä arvosteta, todennäköisesti samaa miettii omalla kohdallaan myös joku toinen. Arvostusta voikin lähteä rakentamaan yhdessä, miettimällä työpaikan pelisääntöjä ja ehdottamalla muutoksia tekemisen tapoihin. Aktiivisella ja positiivisella otteella asiat useimmiten edistyvät. 

Kuuluminen oman alansa ammattiliittoon lisää myös työn arvostusta. Suosittele siis työkaverille jäsenyyttä. Yhdessä vaikutamme työelämään laajemmin ja olemme näkyvämpiä.


Eveliina Reponen
Jytyn järjestöjohtaja

Lue myös:

”Olisivatpa päättäjät edes viikon tässä työssä, niin näkisivät mitä työn todellisuus on”

Työn ei tarvitse olla intohimo

Hyvästit huoltomiehille ja emännille

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.