Ammatit
28.02.2024

Ammattinimikkeet muuttuvat yhteiskunnan mukana

Hyvästit huoltomiehille ja emännille

Jyty on mukana kunta-alan työryhmässä, joka kartoittaa ammattinimikkeitä ja miettii niiden muuttamista tarvittaessa sukupuolineutraaleiksi. Tavoitteena on saada tittelit vastaamaan tätä päivää.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Jyty

Jytyläisistä reilulla 500:llä on sukupuolittunut ammattinimike, kuten huoltomies tai emäntä. Tällaisia nimikkeitä on reilut 100. Ammattinimikkeiden ei haluta viittaavan sukupuoleen, sillä neutraali nimike on osa tasa-arvoista työelämää. 

Kieli luo todellisuutta mielikuvien kautta. Talonmies tai emäntä ohjaavat mielikuvia siitä, minkälaisiin töihin hakeudutaan. Se on tasa-arvokysymys, yhdenvertaisuusasia ja vaikuttaa ammattien arvostukseen. Mitä lisäarvoa mies-loppuinen titteli antaa itse työlle? 

Mitä lisäarvoa mies-loppuinen titteli antaa itse työlle? 

Neutraali ammattinimike houkuttelee enemmän eri sukupuolia edustavia ihmisiä kuin sukupuolittunut nimike. Vähitellen se voi parantaa naisvaltaisten matalapalkka-alojen arvostusta ja jopa palkkatasoa.

Joillain yksityisillä sektoreilla luottamusmiesnimitys on muutettu luottamushenkilöksi. Kunta-alalla muutos vaatii enemmän jumppaa, jotta nimitys eroaisi selkeästi kunta-alan poliittisista luottamushenkilönimityksistä. 

Ammatti-identiteetti rakentuu usein nimikkeen ympärille. Se ohjaa työn sisältöä ja arvostusta. Nykymuotoisissa ansioluetteloissa titteleiden sisältö avataan. Parempi olisi, jos nimike kertoisi, mistä työssä on kyse.

Joillain yksityisillä sektoreilla luottamusmiesnimitys on muutettu luottamushenkilöksi.

Työelämän kehittyessä neutraalitkin ammattinimikkeet ovat muuttuneet. Esimerkiksi assistentti kertoo työn sisällöstä enemmän kuin sihteeri ja palkka-asiantuntija kuvaa konkreettisesti palkanlaskijan työn muutosta.  

Lähteenä Jytyn työmarkkinajuristi Ari Kamppikoski.

Lue myös:

”Olisivatpa päättäjät edes viikon tässä työssä, niin näkisivät mitä työn todellisuus on”

Työn ei tarvitse olla intohimo

Millaisia kokemuksia jytyläisillä on työn arvostuksesta ja merkityksestä?

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.