Työelämä
28.02.2024

Työn ei tarvitse olla intohimo

Mitä jos työtä tekee vain rahan vuoksi tullakseen toimeen ja pystyäkseen tekemään vapaa-ajallaan kaikkea mukavaa? Entä jos työ ei olekaan elämän merkityksellisin asia, Anniina Virtanen?

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Marjaana Malkamäki
Psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta sanoo, että elämässä on hyvä olla muutakin sisältöä kuin työ. On toki hienoa, jos työ on myös motivoivaa ja antoisaa.

Usein sanotaan, että töissä vietetään niin paljon aikaa, että sen olisi syytä olla merkityksellistä ja sitä tulisi tehdä intohimolla. Näin työsuorituskin olisi paras mahdollinen. 

Mutta entä jos työ onkin vain työtä, ja sitä tekee rahan vuoksi tullakseen toimeen ja pystyäkseen tekemään vapaa-ajallaan kaikkea mukavaa? Onko ajatuksessa jotain väärää? 

Elämässä on hyvä olla muutakin sisältöä kuin työ.

”Ei ole! On toki hienoa, jos työ on motivoivaa ja antoisaa. Mutta elämässä on hyvä olla muutakin sisältöä kuin työ. Silloin pääsee myöskin helpommin jaloilleen, jos työn sattuu syystä tai toisesta menettämään”, sanoo psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta.

Paineita intohimopuheesta 

Virtasen mukaan intohimo- ja merkityksellisyyspuheesta voi tulla jopa paineita, etenkin jos ei ole päässyt omaan unelmatyöhönsä tai ei ole sellaista vielä edes keksinyt. 

”Silloin voi lohduttautua ajatuksella, että merkitykselliset asiat työssä voivat olla pieniäkin, eivätkä ne ole yhtään sen vähäpätöisempiä kuin suuret intohimopuheet. Monen mielestä esimerkiksi mukavat työkaverit, uuden oppiminen tai vaikka kiinnostavat asiakkaat tekevät työstä antoisaa. Yleinen tyytyväisyys ja se, että työ ylipäätään on mielekästä, riittää.” 

Jos työ ei kuormita tolkuttomasti, asiat ovat hyvin. Toisaalta, jos työ tuntuu täysin merkityksettömältä, työ alkaa nakertaa hyvinvointiamme, psykologi Anniina Virtanen sanoo.

Epäkohdista täytyy puhua 

Lopultakin aika harvat tekevät työtä suurella tunteen palolla. Intohimo löytyy valtaosalla elämän muilta alueilta. Työ on vain yksi osa elämää, jossa on mielekkäitä ja ei niin mielekkäitä puolia.

”Jos työ ei kuormita tolkuttomasti, asiat ovat hyvin. Toisaalta, jos työ tuntuu täysin merkityksettömältä, työ alkaa nakertaa hyvinvointiamme. Tilanne on sama, jos ei koe työn tekemisessä mitään järkeä, se vie liikaa voimavaroja tai on omien arvojen vastaista. Silloin on syytä pysähtyä.” 

Vähintä mitä voi tehdä, on ottaa asia puheeksi työpaikalla. Miettiä yhdessä muiden kanssa, miten työtä ja työn tekemisen tapoja voisi muuttaa, jotta se olisi mielekkäämpää. Keskusteluavuksi voi ottaa myös työterveyshuollon asiantuntijoita. 

Jos työ on täysin omien arvojen vastaista, olisi oman mielenterveyden kannalta hyvä, jos voisi hakeutua toisiin tehtäviin.

”Työkavereiden ja työnantajan kanssa kannattaisi miettiä, mitkä asiat työssä tai työpaikalla kuormittavat. Ovatko ne esimerkiksi työjärjestelyihin, johtamiseen, työnkuviin tai odotuksiin liittyviä asioita? Jos työnkuva ei ole selkeä, eikä oikein hahmota omia vastuualueitaan, voi olla vaikea kokea työtään merkityksellisenä. Epämääräisyys kuormittaa”, Virtanen sanoo. 

Yleensä kaikissa töissä rooleja voidaan selkiyttää ja tarkistaa vähintään, että resurssit ovat kunnossa. Jo työpaikan pelisääntöjen läpikäyminen voi helpottaa tilannetta. Ja onhan jokaisen omalla suhtautumisellakin merkitystä. Siis sillä, millä mielin astuu työpaikan ovesta sisään: muita huomioiden ja ystävällisellä asenteella vai välinpitämättömänä ja vihaisena. 

”Omien arvojen tunnistaminen auttaa työn merkityksellisyyspohdinnossa ja siinä, kuinka paljon antaa henkisesti työlle. Jos työ on täysin omien arvojen vastaista, olisi oman mielenterveyden kannalta hyvä, jos voisi hakeutua toisiin tehtäviin. Aina se ei tosin välttämättä onnistu.”

Tee työstä merkityksellisempää

1. Mieti, mitä pieniä asioita arjessa voisit muuttaa, jotta kokisit työn mielekkäämpänä?

2. Tuunaa työtäsi pienin muutoksin mahdollisuuksien mukaan. Voitko vaikuttaa esimerkiksi siihen, missä järjestyksessä teet tehtäväsi?

3. Opettele jokin uusi taito, joka sujuvoittaa työn tekemistä. Kehitä uusia toimintatapoja yhdessä työkavereiden kanssa.

Kuka?

Nimi:
Anniina Virtanen

Työ:
Työhyvinvoinnin kouluttaja, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos

Koulutus:
Psykologi, psykologian tohtori

Lue myös:

”Olisivatpa päättäjät edes viikon tässä työssä, niin näkisivät mitä työn todellisuus on”

Millaisia kokemuksia jytyläisillä on työn arvostuksesta ja merkityksestä?

Hyvästit huoltomiehille ja emännille

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.