Työelämä
28.02.2024

Arvoa työlle:

Tee oma työsi näkyväksi

Tuntuuko, että olet näkymätön, eikä kukaan arvosta työtäsi? Näin teet työsi näkyväksi.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Adobe Stock

1 Katse peiliin 

Kirkasta itsellesi, arvostatko itse omaa työtäsi. Suhtautumisesi heijastuu ympärillesi, niihin joihin työsi vaikuttaa. Se heijastuu myös siihen, miten arvostat itseäsi ihmisenä. Mutta ole tarkkana: jos koetat pönkittää egoasi, olla tärkeämpi kuin oletkaan, se kääntyy sinua vastaan.

2 Työsi vaikutukset

Työn merkityksellisyys syntyy usein siitä, mitä vaikutuksia sillä on lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tiedosta, mikä merkitys on esimerkiksi yksittäiselle asiakkaalle, kun teet työsi hyvin juuri tänään. Entä pitkällä aikavälillä suuremmalle ihmisjoukolle? Kun työsi vaikutukset ovat arvojesi mukaiset, työstä ja sen sisällöstä on mielekkäämpää kertoa myös muille.

Kun työsi vaikutukset ovat arvojesi mukaiset, työstä ja sen sisällöstä on mielekkäämpää kertoa myös muille.

3 Avaa suusi

Ihmiset eivät osaa lukea toistensa ajatuksia, niinpä muut eivät välttämättä tiedä mitä sinä teet konkreettisesti. Opettele tuomaan työtäsi esiin hienovaraisesti. Oman kiireen ja tehtävien luetteleminen vain ärsyttää. Kerro mieluummin vaikkapa innostavasta asiakaskohtaamisesta tai mieleesi tulevasta kehitysideasta.

4 Kaikki ei pyöri ympärilläsi 

Voi olla pettymys, jos muut eivät ole niin kiinnostuneita sinusta ja työstäsi kuin haluaisit. Syy ei välttämättä ole sinussa. Jollain on ehkä ollut huono päivä tai kotona kaaos. Välinpitämättömältä vaikuttava työkaveri voi olla ajatuksissaan. Älä siis ylitulkitse muiden mikroilmeitä.

Oman kiireen ja tehtävien luetteleminen vain ärsyttää. Kerro mieluummin vaikkapa innostavasta asiakaskohtaamisesta tai mieleesi tulevasta kehitysideasta.

5 Tunteet tarttuvat 

Kun pääset kertomaan, mikä työssäsi on kiehtovinta, mistä saat parhaimmat kiksit ja hyvän mielen, innostuksesi tarttuu myös muihin. Samalla he pääsevät sisälle tehtävistäsi, ja tekemäsi työ tulee näkyvämmäksi.

Lähde: Psykologi ja tietokirjailija Jarkko Rantanen työelämän tunnetaitojen kehittämiseen erikoistuneesta Emergy Oy:stä

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.