Näkökulmat
20.06.2019

Opiskelijat ja työelämä – odotuksia suunnalta ja toiselta

Eletään vilkkainta opiskelijoiden kesätöiden aikaa. Suomessa valtaosa opiskelijoista työskentelee opintojen ohella. Vuoden 2018 tilastojen mukaan yli 55 prosenttia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoista työskentelee samalla kun opiskelee.

Opiskelun aikaisesta työssäkäynnistä käydään paljon keskusteluja puolesta ja vastaan. Opintojen venyminen ja hidas valmistuminen ovat aiheuttaneet Suomessa huolta pitkään, ja korkeakouluopiskelijoita kannustetaankin suorittamaan tutkintojaan nopeammin. Toisaalta ilman työkokemusta opintonsa suorittanut vastavalmistunut on vaarassa pudota työelämän ulkopuolelle.

Työnteko opiskeluiden ohella on yhtälö, josta sekä työnantaja että opiskelija hyötyvät. Työskentely parantaa opiskelijoiden työllistymistä opintojen jälkeen ja auttaa luomaan uusia työpaikkoja opiskelijoille. Työnantaja taas saa opiskelijasta työvoimaa iltavuoroihin, viikonloppuihin ja sesonkityöhön.

Opiskelijoiden työssäkäyntiin on monia syitä. Työkokemuksen kartuttamisen lisäksi osa työskentelee puhtaasti rahallisen pakon sanelemana. Esimerkiksi suuremmissa kaupungeissa on vaikea tulla toimeen pelkällä opintotuella varsinkaan, jos ei halua nostaa opintolainaa.

Työnteko saattaa kasvattaa opiskelumotivaatiota: työ tuo usein opiskeluelämään rytmiä ja antaa vastapainoa pänttäämiselle, jolloin ajatukset saa pois opiskelusta. Työ voi parhaimmillaan tarjota mielekästä tekemistä, mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen sekä sosiaalisia suhteita.

Kaikki eivät onnistu saamaan oman alansa töitä opintojen aikana. Siitä ei kannata kuitenkaan huolestua. Kaikenlaisesta työkokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa. Oman alan töitä hakiessa työnantajat arvostavat, jos opiskelija on käynyt töissä opintojen ohella. Se osoittaa aktiivisuutta. Lisäksi työskentely opettaa erilaisia työelämätaitoja, joita ei voi oppia koulun penkillä istumalla.

PS. Palkansaajajärjestöjen Kesäduunari-info palvelee jälleen kaikkia kesätyöntekijöitä numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin kello 9–15. Puhelu on soittajalle maksuton. Lisätiedot: www.kesaduunari.fi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.