Työelämä
04.02.2020

Suomen työelämä on Euroopan parasta 2020

Työelämän kehittäminen vahvassa nosteessa

Teksti: Marko Heikkinen Kuvat: Scandinavian Stock Photo

Enää ei tarvitse kehittää, vai?

Kehittäminen on ihan kivaa, jos vain olisi aikaa… Eiköhän tässä ole hyvä tehdä välillä töitäkin… Höpö höpö, jatkuva kehittäminen on välttämätöntä, ei saa jämähtää… Meille annettiin lupa kehittää!

TE2020-ohjelma päättyi nimestään huolimatta jo viime vuonna. Tavoitteena oli, että jatkossa ”yhä useammalla työpaikalla on uudistumista ja kehittämistä tukeva kulttuuri, jossa tuotteet, palvelut ja toimintatavat luodaan yhteistyössä. Toiminta on avointa, vuorovaikutteista, hallittua ja ennakoivaa. Uutta teknologiaa hyödynnetään tehokkaasti, johtaminen on huippuluokkaa ja pystytään luomaan uutta työtä”.

Onneksi olkoon teille, jotka olette päässeet tavoitteisiin. Me loput vielä vähän viimeistellään. Kokonaisuudessaan Suomen työelämä (innovointi ja tuottavuus, osaava työvoima, työhyvinvointi ja terveys sekä luottamus ja yhteistyö) on hankkeen aikana kehittynyt myönteisesti, ja ehkä paras anti on ollut kehittämisen painoarvon ja kehittämiskulttuurin vahvistuminen.

Kehittäminen jatkuu.

Hallitusohjelmassa sovittiin käynnistettävän työpaikkojen tueksi monivuotinen kansallinen Työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma vauhdittamaan toimintatapojen uudistamista ja uuden teknologian hyödyntämistä. Työn murros on lisännyt ihmisten kiinnostusta työelämäasioille, ja nähtäväksi jää tuon ohjelman vaikutukset yhteistoiminnalle ja luottamuksen työkulttuurille. Ohjelman osana toteutetaan työn, terveyden ja työkyvyn tutkimus- ja kehittämisohjelma. No, tavoitteena on, että Suomi on maailman paras 2030.

Kaikilla toimialoilla työelämän kehittäminen on vahvassa nosteessa. Muun muassa Kemianteollisuus on ollut yhdessä kunta-alan kanssa edelläkävijä työhyvinvoinnin kehittämisessä, kannattaa tutustua hyvaahuomista.fi- ja kunteko.fi -sivustoihin. Jytyn yksityisalojen työehtosopimuksissa on myös erilaisia, isompia ja pienempiä hankkeita tai oppaita ja kirjauksia työelämän kehittämisestä, esimerkiksi Terveet ja tulokselliset työajat sosiaalipalvelualalla.

Kunteko 2020 jatkuu vielä tämän vuoden, mutta kuuluisa Tekojen tori jää elämään senkin jälkeen ja todistamaan hyvän kehittämistyön urotekoja.

Työelämän kehittämisryhmä Tekry

Kunta-alan pääneuvotteluryhmä perusti syksyllä Työelämän kehittämisryhmä Tekryn. Tämä on erityisen upea asia ja nostaa työelämän kehittämisen merkitystä ja arvostusta ison harppauksen eteenpäin. Pääneuvotteluryhmän alaisena työelämän kehittämisryhmä Tekry koordinoi, valmistelee, tekee aloitteita, neuvottelee suosituksista ja tarvittaessa muista työelämän kehittämiseen liittyvistä asioista. Tarkoituksena on tuloksellisuuden ja työelämän laadun edistäminen.

Yhdessä olemme enemmän ja pystymme mihin vain!

 

Marko Heikkinen
Työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.