Ajankohtaista
04.02.2020

Pääosassa Jytyn sopimusaloista neuvottelut käynnistyneet

Jytyn työehtosopimusneuvottelut eri aloilla käynnistyivät pääosin tammikuussa. Jyty neuvottelee työehtosopimuksista kunta-alalla sekä kirkon alalla ja yksityisillä sektoreilla.

Kunta-alalla neuvotteluosapuolina ovat KT Kuntatyönantajat sekä kunta-alan pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU eli Jyty ja JHL, Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Pääneuvotteluryhmän puheenjohtaja on kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Kunta-alan neuvotteluissa sovitaan virka- ja työehtosopimuksista, joita noudatetaan kunnissa ja kuntayhtymissä. Sopimusten piirissä on yli 420 000 viranhaltijaa ja työntekijää. Nykyiset työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta saakka.

Kirkon alalla Jytyn ja JHL:n muodostama Kirkon alan unioni neuvottelee Kirkon työmarkkinalaitoksen kanssa.

Yksityisillä aloilla Jyty solmii työehtosopimuksia Elinkeinoelämän keskusliittoon (EK) kuuluvien työnantajaliittojen sekä muiden yksityisten työnantajayhdistysten kanssa.

Edustettavien jäsenten osalta Jytyn suurin sopimus on kunnallinen yleinen työ- ja virkaehtosopimus KVTES. Kirkon alalla sopimuksena on kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus KIRVESTES.

Yksityisillä aloilla suurimpia sopimuksia ovat mm. Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimus AVAINTES, yksityinen sosiaalipalveluala ja terveyspalveluala ja neuvonta-ala.

Jytyn neuvottelupöydät: Kunta-ala (KVTES, TS), Kirkko (KIRVESTES), AVAINTES. Seuraavat sopimukset yksityissektorilla: Faba ja Viking Genetics Finland, Keva, Neuvonta-alan runkosopimus, Partiotyönantajat, Seure henkilöstöpalvelut Oy, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus, Työterveyslaitos, Yksityinen opetusala, Yksityinen sosiaalipalveluala, Yksityinen terveyspalveluala, Yksityiset ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset, Yleissopimus ja Energiateollisuuden toimihenkilöiden TES (Jyty liityntäsopimuksella).

Seuraa sopimusneuvotteluja netissä ja somessa

Sopimusneuvottelujen etenemistä voi seurata Jytyn nettisivuilla osoitteessa www.jytyliitto.fi/sopimusneuvottelut2020.

Jytyn käymistä neuvotteluista viestitään myös liiton sosiaalisen median kanavissa. Twitterissä voit seurata Jytyn neuvotteluja aihetunnisteella #palkkakuoppaumpeen.

Tarvittaessa neuvottelutilanteesta viestitään jäsenille myös suoraan sähköpostilla ja teksti­viesteillä. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että kaikki yhteys- ja jäsenyystiedot ovat ajan tasalla liiton jäsenrekisterissä. Jäsentiedot tarkistamal­la ja tarvittaessa päivittämällä voi nyt voittaa lahjakortteja. Tarkemmat tiedot Jytyn nettisivuilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.