Työelämä
06.02.2020

Onko kyseessä määräaikaisten työsopimusten ketjuttaminen?

Olen ollut sairaanhoitopiirissä töissä nyt 1,5 vuotta. Tämän puolentoista vuoden ajan olen ollut yhtäjaksoisesti määräaikaisessa työsuhteessa ilman katkoksia. Määräaikaisuuksien perusteina ovat olleet perhevapaan sijaisuus, työloman sijaisuus sekä sairauslomat. Ovatko nämä riittäviä perusteita määräaikaiselle työsopimukselle? Entä onko kyseessä määräaikaisten työsopimusten ketjuttaminen?

Teksti: Heikki Wilén

Työsopimuslain mukaan määräaikaiseen työsopimukseen tulee olla perusteltu syy, joita ovat esimerkiksi sijaisuus, työn kausiluontoisuus, ruuhkahuippu tai projekti. Se, että peruste paperilla täyttyy, ei riitä, vaan perusteen pitää olla myös tosiasiallisesti olemassa. Näin ollen sinun kannattaa selvittää, että onhan peruste tosiasiassa näin. Jos peruste on oikeasti olemassa, silloin sinun määräaikainen työsopimuksesi on laillinen.

Jos peruste on kunnossa, määräaikainen työsopimuksesi on lähtökohtaisesti laillinen. Poikkeuksellisesti pitkissä määräaikaisissa työsopimuksissa voi muodostua pysyvä työvoiman tarve, jota kutsutaan puhekielessä ketjuttamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka peruste olisi laillinen, työsopimus pitää muuttaa toistaiseksi voimassa olevaksi, kun kyseisessä tehtävässä muodostuu pysyvä työvoiman tarve. 1,5 vuotta ei vielä täytä pysyvän työvoiman tarvetta, joten sinun määräaikainen työsopimuksesi on laillinen eikä kyseessä ole ketjuttaminen.

Heikki Wilén
Työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.