Hyvinvointi
17.12.2019

Koira tuo työpaikalle rennon tunnelman

Toimistokoirat ry rohkaisee ihmisiä ottamaan lemmikin mukaan töihin. Koira tuo ihmisiä yhteen, laskee stressitasoa ja tuo työhön mikrotaukoja. Yhteisistä pelisäännöistä tulee kuitenkin sopia.

Teksti: matti välimäki Kuvat: Scandinavian Stock Photo



Koira auttaa luomaan työpaikalle hyvää tunnelmaa ja rentoa ilmapiiriä. Karvakorvaa rapsutellessa työntekijän stressitaso laskee.

Toimistokoirat ry:n perustajajäsen Heini Siltainsuu kertoo, että tämä on vasta alkua. Nelijalkainen karvainen kollega voi tuoda työpaikalle paljon muutakin positiivista:

– Koira tarjoaa mukavaa jutun juurta ja tuo ihmisiä yhteen. Koiran silittely tai vaikkapa pieni palloleikki tarjoaa myös työntekoon mielekkäitä mikrotaukoja.

– Lisäksi, kun koira pääsee työpaikalle, sen ei tarvitse viettää pitkää päivää yksin kotona emäntäänsä tai isäntäänsä odotellen.

Toimistokoirat ry rohkaisee ihmisiä ottamaan koiran mukaan työpaikalleen. Mutta pelisäännöt on sovittava etukäteen.

– Esimieheltä ja kaikilta työkavereilta pitää tietenkin tarkistaa, että onko ratkaisu heidän puolestaan ok. Työpaikallahan voi olla myös esimerkiksi allergikkoja tai koirapelosta kärsiviä.

Jos muut näyttävät vihreää valoa, niin tämän jälkeen on esimerkiksi mietittävä, että olisiko koiran liikkuma-aluetta toimistossa jotenkin rajattava porteilla tai muilla kulkuesteillä.

– Käytännössä kahvihuone ja jääkaapin edusta taitavat olla monelle koiralle suosikkipaikkoja toimistoissa, Siltainsuu naurahtaa.

Koiraa ei ehkä kannata myöskään ottaa ihan joka päivä töihin. Hyvään toimistokoiraetikettiin kuuluu varmistaa työkavereilta vaikkapa edellisenä päivänä, voiko seuraavana päivänä ottaa koiran mukaan vai onko tiedossa esimerkiksi jokin tärkeä neuvottelu.

– Toisaalta toimistokoira voi auttaa luomaan rennon tunnelman tiukkaankin kokoukseen.

Siltainsuu mainitsee, että myös rapakeleillä koira on usein järkevää jättää kotiin, jotta toimistossa säästyttäisiin ylimääräiseltä siivoukselta.

Ihan kaikki koirat eivät kuitenkaan sovi toimistokoiriksi.

– Koiran pitää olla luonteeltaan sosiaalinen. Mutta sosiaalinenkin koira voi lopulta stressaantua, jos sitä ihan koko ajan rapsutellaan ja silitellään. Tästäkin kannattaa sopia pelisäännöt etukäteen.

Monipuolisia vaikutuksia hyvinvointiin

Lääketieteen tohtori Heimo Langinvainion mukaan koiran ja ihmisen välille on muodostunut tuhansien vuosien tiiviin yhteiselon aikana erikoissuhde. Jo koiran ja ihmisen katsekontakti voi vapauttaa kummassakin oksitosiini-mielihyvähormoneja.

Koiran ja ihmisen hyvä vastavuoroinen suhde rentouttaa ja rauhoittaa. Koira toimii positiivisten tunteiden, silittelyn ja halailun kohteena. Iloinen koira kohottaa myös ympäristönsä mielialaa. Koirasta huolehtiminen ja syntynyt kiintymyssuhde tuovat elämään merkityksellisyyttä – voipa lemmikin kouluttaminen lisätä myös elämänhallinnan kokemusta. Lenkkeilyä vaativa koira saa omistajansakin liikkumaan.

– Myös kissoilla ja muilla lemmikeillä voi olla samansuuntaisia, mutta todennäköisesti lievempiä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, Langinvainio toteaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.