Työsuhde
17.06.2021

Työn murros, osa 2

"Ohjelmistorobotti tarkastaa jo työsopimuksia ja suorittaa toistuvia rutiininomaisia tehtäviä väsymättä 24/7 (paitsi huoltokatkojen tai toimintahäiriöiden aikana). Työntekijöille jäävät haastavimmat tehtävät ja ongelmanratkaisut. Robottia pitää myös ohjata, valvoa ja kehittää eli ei se ihan kaikkia hommia hoida."

Teksti: Marko Heikkinen Kuvat: Jyty

Tässäkö tulevaisuuden kuva työelämästä? Kunta-alalla on nyt käyty Työn murroksen toinen seurantakierros, ja sen tulokset julkistettiin 2.6. Kuntatyönantajien nettisivuilla: https://www.kt.fi/tyon-murros.

Tällä kierroksella seurataan 23 erilaista kokonaisuutta, esim. Hallinto- ja toimistotyön arvo ja muutos (aiheesta lisää Jytyn digilehdessä), Tarinoiden kirjastot, Nykyaikainen nuorisotyö, Uudistuva varhaiskasvatus ja Etätyö kunta-alalla.

Kuvauksista käy hyvin ilmi kuinka erilaisia tehtäviä kunta-alalla tehdään, mutta toisaalta on myös paljon yhteisiä vaikuttavia tekijöitä. Erityisesti pyydettiin näkemyksiä korona-ajan vaikutuksista.

Korona-ajan vaikutuksia

Keväällä 2020 panikoitiin ja suljettiin toimintoja osin tai kokonaan. Etätyöhön siirryttiin mahdollisimman laajasti, kaikkialla, missä se työn puolesta oli mahdollista. Julkisen alan työhyvinvointitutkimuksen mukaan kuntien hallinto- ja toimistotyöntekijöistä 63 % siirtyi osittain tai kokonaan etätöihin. Terveysalalla vain 9 % ja sosiaalialalla 31 % pystyi siirtymään etätyöhön.

Kun alkujärkytyksestä toivuttiin, alettiin miettiä tapoja avata kuntalaisten palveluja mahdollisimman paljon. Sähköisissä palveluissa tehtiin valtava digiloikka. Henkilöstöllä olisi ollut valmiuksia ja intoa avata uusia/korvaavia palveluita enemmänkin, joten tämä kehitys varmasti jatkuu.

Kun alkujärkytyksestä toivuttiin, alettiin miettiä tapoja avata kuntalaisten palveluja mahdollisimman paljon. Sähköisissä palveluissa tehtiin valtava digiloikka.

Työn murros tapahtuu nopeasti tai pitkän ajan kuluessa. Olennaista on olla ajan tasalla ja valmiina kehittämään ja kehittymään. Työnantajan pitää varmistaa, ettei kenestäkään tule työn murroksen väliinputoajaa. Tämä on lakisääteinen velvollisuus, ja välineenä on henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Kuntatyö2030 on saanut rahoitusta TYÖ2030-ohjelmasta, eli syksyllä pystytään tarjoamaan työpaikoille lisää tukea.

Sillä sinun työsi on tärkeä.


Marko Heikkinen
Työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.