Työsuhde
13.09.2023

Perusasioiden äärellä:

Miten palkoista neuvotellaan?

Palkkaneuvottelut ovat kompromissien etsimistä, jossa huomioidaan niin ajankohtaiset tarpeet kuin pitkän aikavälin tavoitteet.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Edward Howell / iStock


1. Ajoissa liikkeelle

Valmistautuminen palkkaneuvotteluihin aloitetaan useita kuukausia ennen työehtosopimuksen eli tessin voimassaolon päättymistä. Periaatteessa neuvotteluja voidaan käydä koko tessistä, käytännössä kaikkea ei laiteta joka kerta uusiksi.

 

2. Tavoitteiden määrittely

Ajantasaisten muutosten lisäksi jokaisella neuvottelukierroksella koetetaan edistää myös pitkän aikavälin tavoitteita, kuten työaikaan tai vaikka perhevapaisiin liittyviä yksityiskohtia.

 

3. Tilannekartoitus

Sopimusalasta riippuen Jyty neuvottelee joko yksin tai osana neuvottelujärjestöä. Yhdessä mietitään, minkälainen sopimus halutaan saada aikaan ja millaisia palkankorotuksia tavoitellaan. Onko sopimusalalla ja toimintaympäristössä tapahtunut muutoksia? Mikä on yleinen taloustilanne? Mitä tarpeita jäsenistöllä on?

 

4. Näkemys palkankorotustasosta

Aiemmin neuvottelut nojasivat keskusjärjestöjen sopimaan tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun, nyt neuvotellaan liittokohtaisesti ammattiliiton ja työnantajaliiton välillä. Käytännössä palkankorotustasoon vaikuttavat inflaatio, muu taloustilanne sekä yleinen korotustaso.

 

5. Jatkuva kehitys

Useilla sopimusaloilla neuvotellaan työryhmissä myös sopimuskauden aikana esimerkiksi järjestelyeristä sekä palkkaus- ja vuosilomajärjestelmän uudistamisesta. Jos näistä päästään sopimukseen, ne tuodaan tes-neuvottelupöytään.

 

6. Ilmapiiri ratkaisee

Neuvottelujen loppurutistus kestää usein pari viikkoa, jolloin käsitellään vaikeimmat asiat. Tavoitteena on saada sopimus ennen vanhan umpeutumista, jottei ajauduta sopimuksettomaan tilaan. Valmis neuvottelutulos menee osapuolten hallintoelinten hyväksyttäväksi, Jytyllä liittovaltuustoon. Vasta hyväksytty sopimus on julkinen.

Jutun lähteenä: Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara

Opastusta tarjolla

Koulutamme luottamusmiehiä uuden tessin sisällöstä ja siitä, miten esimerkiksi järjestelyeristä neuvotellaan. Myös palkansaajan on tärkeä olla perillä sopimuksen yksityiskohdista, jotta osaa esimerkiksi tarkistaa, että palkanmaksu on tapahtunut oikein.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.