Työsuhde
13.09.2023

Kysyimme jäseniltä:

Millaisia haasteita Jytyn jäsenillä on ollut palkan kanssa?

Palkka herättää tunteita, eikä sen määrä tunnu läheskään aina oikeudenmukaiselta.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Pixabay, Jyty

 

”Kausityöntekijälle luvattiin enemmän palkkaa kuin minulle, vaikka olin ollut töissä vakituisesti jo muutaman vuoden. Pääluottamusmies hoiti asian ja sain palkankorotuksen.”

”Palkka oli vain hieman yli yrityksen palkkataulukon alarajan, vaikka työtehtävät / työn vaativuus oli selvästi enemmän kuin perustason töissä. Tein työnantajalle perustellun palkankorotusesityksen, ja palkkaa nostettiin lähes esitykseni mukaisesti. Korotus maksettiin järjestelyerästä.”

Tein työnantajalle perustellun palkankorotusesityksen, ja palkkaa nostettiin lähes esitykseni mukaisesti.

”Työt ovat muuttuneet vaativammiksi, mutta kun puhuin palkantarkistuksesta, esihenkilö suunnilleen suuttui. Jos ei ole hänen suosiossaan, on turha odottaa ikinä yleiskorotusta enempää.”

”Työmääräni kasvaa. Olen millä tahansa mittareilla mitaten onnistunut työssäni loistavasti ja tehnyt tulosta. Tämä on julkisestikin tunnustettu. Olen pyytänyt lisää palkkaa, en ole saanut, en tule saamaan, eikä asia tule muuttumaan. Harkitsen, pitäisikö pyrkiä toiseen työpaikkaan, joka ehkä rahallisestikin arvostaisi työtäni.”

Työt ovat muuttuneet vaativammiksi, mutta kun puhuin palkantarkistuksesta, esihenkilö suunnilleen suuttui.

”Palkka-asioista ei voi puhua työpaikallani. Vuosittain käytävässä kehityskeskustelussakaan ei ole lupaa puhua palkoista. Henkilökohtaisia lisiä jaettiin ensimmäistä kertaa nyt vuonna 2023 yleiskorotuksen yhteydessä. Nekin menivät kaikki ylemmälle työntekijätasolle ja uusimmille työntekijöille. Asiat eivät ole ratkenneet millään tasolla.”

”Palkka on niin pieni ettei sillä elä perheellinen. Palkka työmäärään nähden pieni ja mahdollisuus korotukseen on ollut tasan 0. Sen takia vaihdan työtä.”

Olen saanut 10 vuotta muita huonompaa palkkaa, vaikka teen samaa työtä kuin muutkin, osin vaativampaakin.

”Olen saanut 10 vuotta muita huonompaa palkkaa, vaikka teen samaa työtä kuin muutkin, osin vaativampaakin. Huonon palkan peruste on ollut työsuhteiden määräaikaisuus, ei osaaminen tai ammattitaito eikä edes työn vaativuus.”

”Samaa työtä tekevien palkkaerot mietityttävät. Erot ovat useita satasia, lähes tuhat euroa kuukaudessa. Samassa tiimissä ja samat työt, ja tuollaiset palkkaerot. Työmotivaatio laskee kyllä, ja näkyyhän se myös ilmapiirissä.”

Lue myös: Palkkakuitin ABC

Ole aktiivinen palkka-asioissa

Palkkaan ja palkanmaksuun liittyvät ongelmat ja epäselvyydet harmittavat oikeutetusti jokaista, joka niihin törmää. Juristin neuvo on tämä: ota asia puheeksi esihenkilön, palkanlaskennan tai luottamusmiehen kanssa mahdollisimman pian kun olet huomannut epäkohdan. Ei kannata jäädä odottelemaan tilanteen korjautumista itsestään.

Palkka-asiat on erityisen tärkeä ottaa esiin, kun työhön tai sen tekemiseen on tulossa muutoksia. Kun asioista on sovittu etukäteen kirjallisesti, on helpompi myös varmistaa, että saa esimerkiksi sovitun korotuksen. Palkanmaksun virheisiin kannattaa puuttua heti. On työnantajankin etu selvittää asia pikaisesti, sillä palkanmaksupäivää seuraavasta päivästä alkaa juosta viivästyskorko.

Yleisesti työn lisääntymiseen ja vaativuuteen liittyen kannattaa huomioida, että vaikka työn määrä lisääntyy, se ei välttämättä tarkoita korkeampaa palkkaa. Myös työn vaativuustason on noustava.

Yksityiseltä sektorilta kunta-alalle työtään vaihtavan on hyvä pitää mielessä, ettei kokemusvuosia välttämättä lasketa yksi yhteen. Tässäkin aktiivisuus kannattaa, sillä työntekijän on annettava toisella hankitusta työkokemuksesta selvitys kuukauden sisällä työsuhteen alkamisesta. Takautuvasti työkokemuslisää maksetaan enintään kahden viimeisen vuoden ajalta.

Palkka-asioissa oma aktiivisuus yleensä kannattaa. Jos henkilökohtaisen lisän määrä ei ensimmäisellä keskustelukerralla nouse, kannattaa kerätä lisää perusteluja ja yrittää seuraavalla kerralla uudelleen!


Anniina Kannelsuo
Työmarkkinajuristi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.