Työsuhde
04.11.2021

Koko ajan ajankohtainen liikkeen luovutus

Teksti: Kirsi Kemppi Kuvat: Jyty

Mediassa tartutaan tällä hetkellä työmarkkinoilla tapahtuviin uudenlaisiin muutoksiin, kuten metsäteollisuuden työnantajien irtaantumiseen valtakunnallisesta työehtosopimisesta. Koronaan liittyviltä uutisiltakaan emme voi välttyä. Tämän suuremman mylläkän ohella yksityissektorilla tapahtuu edelleen jatkuvasti paikallisempia muutoksia. Yritystoimintaa järjestellään uudelleen. Usein vakuutellaan, ettei työsuhteen ehtoja ole tarkoitus heikentää muutoksissa.

Silloin, kun työnantaja luovuttaa toimintojaan toiselle työnantajalle, voi kyseessä olla liikkeen luovutus. Liikkeen luovutuksella tarkoitetaan organisaation tai sen toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle niin, että toiminta pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Kaikki yritystoiminnan muutokset eivät siis välttämättä ole liikkeen luovutuksia, mutta kaikissa muutoksissa on syytä olla hereillä.

Liikkeen luovutuksessa henkilöstö siirtyy uuden työnantajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Työsuhteet eivät katkea. Uusi työnantaja on sidottu henkilöstön vanhoihin työsopimuksiin, eikä uusia työsopimuksia ole velvollisuutta tehdä. Sillä ei ole merkitystä, että työsopimuksissa on vanhan työnantajan nimi ja logo. Luovutuksensaaja on niihin sidottu. Myöskään työehtosopimuksen vaihtuminen ei pakota tekemään uusia työsopimuksia.

Työntekijän palkka ei saa liikkeen luovutuksen jälkeen laskea.

Näissä tilanteissa tuleekin olla tarkkana ja pitäytyä hyväksymästä mitään papereita, joiden merkityksestä ei ole varma. Se on syytä tarkistaa, ettei työsuhteen ehtoja olla heikentämässä. Jos työntekijä allekirjoittaa uuden työsopimuksen, aletaan noudattaa tuon uuden työsopimuksen ehtoja. Uusi sopimus siis korvaa vanhan.

Laki ei turvaa liikkeen luovutuksessa saman työehtosopimuksen säilymistä liikkeen luovutuksen jälkeen määräämättömäksi ajaksi. Lain mukaan uuden työnantajan tulee noudattaa vanhan työnantajan soveltamaa työehtosopimusta meneillään olevan sopimuskauden loppuun saakka. Kun sopimuskausi on ohi, on mahdollista siirtyä noudattamaan toista työehtosopimusta, johon uusi työnantaja on sidottu. Osa työsuhteen ehdoista voi tässä yhteydessä muuttua, jos ne ovat perustuneet työehtosopimukseen. Työntekijän palkka ei kuitenkaan saa liikkeen luovutuksen jälkeen laskea.

Liikkeen luovutuksen yhteydessä voidaan ja on syytäkin neuvotella henkilöstön siirtosopimuksesta, jossa työehtosopimuksen vaihtuminen otetaan huomioon. Useimmista tärkeistä eduista on sovittu nimenomaan työehtosopimuksilla. Jos työehtosopimus vaihtuu liikkeen luovutuksen jälkeen, monen edun säilyminen voi tosiasiassa olla siirtosopimuksen varassa.


Kirsi Kemppi
työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.