Työsuhde
06.04.2022

Työvoitto:

Jäsenelle Jytyn avulla bonus sekä odotusajan palkka

Työntekijälle tuli maksaa bonus, vaikka hän ei bonuksen maksupäivänä ollut enää yhtiön palveluksessa.

Teksti: Kirsi Kemppi Kuvat: Scandinavian Stockphoto, Jyty

Ammattiliitto Jyty auttaa ja on tukena työelämän ongelmatilanteissa. Tutustu Jytyn jäsenetuihin ja liity jäseneksi! Lisätietoja Jytyn nettisivuilla.

Yrityksessä työskentelevä Jytyn jäsen oli irtisanoutunut työnantajansa palveluksesta keväällä 2021. Vuoden 2020 bonukset maksettiin yhtiön työntekijöille vasta jäsenen työsuhteen päättymisen jälkeen.

Työnantaja kieltäytyi maksamasta bonusta jäsenelle ja vetosi asiassa siihen, että bonukset oli yhtiössä tapana maksaa vain sellaisille työntekijöille, jotka olivat bonuksen maksupäivänä edelleen yhtiön palveluksessa. Jytyn tietojen mukaan tällainen bonusjärjestelmään liittyvä ehto ei kuitenkaan ollut yhtiön työntekijöiden tiedossa.

Jäsenen työsopimuksessa ei ollut sovittu bonuksesta, eikä yhtiössä ollut muutakaan kirjallista bonusmallia tai -sopimusta, joista bonusjärjestelyn tarkemmat ehdot olisivat selvinneet.

Jos bonusjärjestelmään liittyy edellytys työsuhteessa olemisesta bonuksen maksupäivänä, tulee ehdon olla selvä ja henkilöstön tiedossa.

Edellä mainitun kaltaiset ehdot bonusjärjestelmissä eivät ole yleisesti ottaen täysin kiellettyjä. Tuomioistuinten käytännössä on kuitenkin linjattu, että jos bonusjärjestelmään liittyy tällainen ankara edellytys työsuhteessa olemisesta bonuksen maksupäivänä, tulee ehdon olla selvä ja henkilöstön tiedossa. Tässä tapauksessa vetosimme siihen, ettei ehto ollut henkilöstön tiedossa.

Jytyn vaatimusten jälkeen työnantaja maksoi bonuksen sekä työsopimuslain mukaisen odotusajan palkan jäsenellemme.


Kirsi Kemppi

Työmarkkinalakimies

Tarkista bonuksen ehdot

Jos palkkaukseesi liittyy bonus (toiselta nimeltään tulospalkkio), kannattaa sopimus tai sen kirjalliset ehdot lukea tarkasti läpi. Parasta olisi, jos bonuksesta, sen määräytymisestä ja maksuehdoista sovittaisiin sitovasti työsopimuksella tai erillisellä sopimuksella. Käytännössä työnantaja kuitenkin usein päättää bonuksen ehdot. Bonus on työnantajille vapaaehtoinen työntekijöiden palkitsemisen muoto.

Erityisen tärkeää ehtojen tarkistaminen on silloin, jos suunnittelet työpaikan vaihtamista ennen kuin kertyvä tai edellisvuonna kertynyt bonus on maksettu tilillesi.

Bonukset maksetaan usein bonuksen kertymisvuotta seuraavan vuoden keväällä sen jälkeen, kun tilinpäätös on vahvistettu. Moniin malleihin liittyy edellytys työsuhteessa olemisesta joko koko bonuksen kertymisvuoden ajan tai vielä sen jälkeen bonuksen maksupäivänäkin.

On nähty myös sellaisia ehtoja, joissa bonuksen maksupäivänä ei saisi olla edes irtisanomisajalla. Jos irtisanoutumisajankohtaan on mahdollista vaikuttaa ja bonus on merkittävä, tämä on hyvä huomioida.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.