Näkökulmat
17.12.2020

Uusia kuvioita liiton johdossa ja paikallisissa ympyröissä

Joulukuu on alkanut monen muutoksen merkeissä. Jytyn virallinen nimi muuttui Ammattiliitto Jytyksi eli lyheni iskevämmäksi, ja samalla Jytyn ilme muuttui. Jytyn puheenjohtaja vaihtui Maija Pihlajamäestä Jonna Voimaan, ja liittohallitukseen sekä -valtuustoon valittiin aika paljon uusia jäseniä.

Luottamusmiesvaalit käytiin ja kokeneiden luottamusmiesten joukkoon tuli uusia luottamusmiehiä, joiden kouluttaminen ja liiton toimintaan sulauttaminen alkaa heti. Paikalliset toimijat tulevat olemaan monen muutosvyöryn kohteena, ja asioiden hoitamista helpottaa hyvä yhteistyö liiton toimihenkilöiden, päättäjien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Kokeneiden luottamusmiesten joukkoon tuli uusia luottamusmiehiä, joiden kouluttaminen ja liiton toimintaan sulauttaminen alkaa heti.

Koronan aiheuttama poikkeusaika on muuttanut myös työyhteisöjen toimintoja, ja henkilöstön työhyvinvointiin heijastuvat uudenlaiset haasteet. Etätyö on tähän asti ollut monelle myönteisempi kokemus kuin mitä olivat ennakko-odotukset, etenkin se, että työmatkoihin ei enää kulu aikaa. Kielteiset kokemukset alkavat kuitenkin vähitellen näkyä niska-hartiaseudun ja selän oirehtimisina, kun istutaan koneen ääressä pitkiäkin aikoja. Kotona ei yleensä ole yhtä hyvin huomioitu sitä, että työasento on oikea. Kotona on myös häiriötekijöitä, joita ei työpaikalla ole.

Työpaikkani työsuojelutoimikunta sai työterveyshoitajalta ja työterveyslääkäriltä selvityksen, miten sairauspoissaolot ovat liitossa kehittyneet kolmen vuoden aikana. Kuluneella vuodella lyhyet sairauspoissaolot ovat vähentyneet mutta pitkät pysyneet ennallaan. Tämä ilmiö on yleinen monissa työpaikoissa, mutta tuleva vuosi saattaa osoittaa, että henkilöstö jättää ottamatta yhteyttä työterveyshuoltoon koronatartuntariskin vuoksi. Tämä voi johtaa hoitamattomien vaivojen ja sairauksien pahenemiseen. Työterveydestä muistutettiin, että etäyhteydet ovat käytössä kaikkien työterveysasiantuntijoiden osalta, ja mm. työfysioterapeutti voi antaa etänä ohjeita kotona tehtävään työhön.

Etätyö on tähän asti ollut monelle myönteisempi kokemus kuin mitä olivat ennakko-odotukset, etenkin se, että työmatkoihin ei enää kulu aikaa.

Etätyö voi tehdä osan etätyöläisistä näkymättömiksi, vaikka etäkokouksia olisikin usein. Jotta näin ei käy, kokouksen alkaessa on hyvä pitää kamera päällä ja varmistaa, että jokainen käyttää ääntään, ainakin sen ajan, että kertoo, mitä kuuluu!

Monet jytyläiset ovat myös ruvenneet tekemään etätyötä, ja tämän vuoksi tulevissa sopimusneuvotteluissa etätyöhön liittyviä määräyksiä ollaan jo miettimässä. Edunvalvontaosasto tekee myös ensi vuonna kyselyitä sopimustavoitteista ja monesta muustakin asiasta, jotka otetaan huomioon koulutuksissamme.

Tämän vuoden viimeisellä palstallani haluan kiittää lukijoita kuluneesta vuodesta ja samalla kiittää Maijaa! Edunvalvontajohtajana olen tehnyt tiivistä yhteistyötä liiton puheenjohtajan kanssa. Maijan kanssa olen tehnyt vuosia hyvää ja luottamuksellista yhteistyötä, ja näiden vuosien aikana Maijasta on tullut minulle myös hyvä ystävä. Harmittaa se, ettei tänä poikkeuksellisena aikana Maijalle ole voitu järjestää läksiäisjuhlaa, jota monet liiton työntekijöistä olisivat toivoneet. Tämän vuoksi haluan lehden välityksellä kiittää Maijaa erinomaisesta työstä, ja ystävyytemme jatkuu. Samalla olen varma, että Jonnan kanssa teemme myös hyvää yhteistyötä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.