Näkökulmat
07.09.2022

Seesteinen syksy edessä – vai onko pelkkää toiveunta?

Kevään neuvottelut kaikkien sopimusalojen osalta olivat odotetun haastavat.

Kunta-alan neuvottelut takkuilivat enemmän kuin kaksi vuotta sitten, mutta vihdoinkin monen palaverin jälkeen KT, JAU ja JUKO saivat 6.6. kunta-alan sopimuksista neuvottelutuloksen. 8.6. kaikkien osapuolten hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen, ja kunta-alalle oli saatu uudet virka- ja työehtosopimukset.

Sopimukset koskevat kaikkia kunta-alan virka- ja työehtosopimuksia. Kunta-alan uudet sopimukset pohjautuvat sovittelulautakunnan 10.5. antamaan esitykseen. Sopimuskauden pituus on 1.5.2022–30.4.2025, ja siihen sisältyy 5 vuoden palkkaohjelma. Palkkaohjelmalla on tarkoitus parantaa työvoiman saatavuutta ja muuttaa palkkausjärjestelmää kannustavammaksi.

Aikaisemmista sopimusratkaisuista poiketen kunta-alan työehtosopimusten palkankorotusten suuruus vuosien 2023 ja 2024 osalta määritellään mm. yksityisalojen palkankorotusten perusteella. Ensi vuosi tuo siis mielenkiintoisia neuvotteluja palkankorotuksen tasosta.

Sekin, että KoHo (hoitajaliitot) jäi kesäkuussa tehdyn kuntaratkaisun ulkopuolelle, tulee näkymään syksyn työmarkkinakentässä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta KT:n, JAUn (Jyty ja JHL) ja JUKOn syksyn neuvottelu- ja sopimustoimintaan, joka käynnistyi jo elokuun lopulla.

Ensi vuosi tuo mielenkiintoisia neuvotteluja palkankorotuksen tasosta.

Kunnan pääneuvotteluryhmässä, KVTES-ryhmässä ja näiden alaisissa työryhmissä tullaan valmistelemaan mm. palkkausjärjestelmien kehittämistä ja hyvinvointialueita koskevia sopimusmääräyksiä (kuten luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja työhyvinvointi). Myös kunta-alan sopimukseen sisältyvä keskitetty järjestelyerä 0,5 % 1.10.2022 neuvotellaan 30.9.2022 mennessä ja jos yksimielisyyttä ei saavuteta, 0,5 % on yleiskorotus.

Yksityispuolen sopimusneuvottelut etenivät myös jähmeästi. Kesäkuun loppuun mennessä nekin oli saatu sovittua lukuun ottamatta yksityistä opetusalaa, jonka sopimuskausi päättyi 31.3.2022. Yksityisen opetusalan neuvottelut aloitettiin elokuun ensimmäisenä päivänä, ja perjantaina 5.8. aamuyöllä saatiin neuvottelutulos. Työehtosopimus tuli voimaan 9.8.2022, ja se on voimassa 31.3.2024 saakka.

Kunta-alan sekä joidenkin yksityissektorin alojen sopimusneuvotteluja jouduttiin vauhdittamaan Jytyn/KVL:n historian laajimmilla työtaistelutoimilla. Kevään neuvottelut tukitoimenpiteineen työllistivät liiton koko henkilöstöä ja lähes jokaista paikallistason toimijaa. Kuukausia kestäneet neuvottelut tukitoimenpiteineen olivat kuluttavia, mutta jokainen niihin osallistuva tiesi, että hommat on hoidettava loppuun asti. Saavutetut sopimusratkaisut olivat vähintäänkin kohtuulliset.

Perhevapaauudistuksesta saatiin lähes kaikkiin sopimuksiin määräykset, joilla parannetaan ei-synnyttävien puolisoiden asemaa. Vanhempainvapaan käyttö pitenee, ja ensimmäisiltä vanhempainvapaapäiviltä maksetaan 32 päivältä palkka. Joidenkin sopimusten osalta asia on siirretty työryhmään.

Tarkemmat tiedot virka- ja työehtosopimusten sisällöstä löytyvät Jytyn nettisivuilta.

Syksy saattaa olla seesteinen, mutta luultavimmin haasteinen isolla H:lla.

Rauhallisin mielin syyskuuta kohti!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.