Näkökulmat
14.06.2023

Hyvää mieltä työelämästä

Kuvitteellisen jytyläisen tarina edellisessä lehdessä puhutteli. Siinä kuvattiin muun muassa työtä, työyhteisöä ja esihenkilötyötä monilla merkityksellisillä termeillä sekä sitä, että on tärkeää saada tehdä työtä, jolla on merkitystä. Huolta kuitenkin herättää se, että moni tekee työtä välillä liikaa ja jaksamisensa äärirajoilla. Vaikka kyseinen tarina oli koostettu kuvitteellisesti, niin näkemykseni mukaan se on todellinen.

Mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet runsaasti, ja ne aiheuttavat myös paljon sairauspoissaoloja sekä eläköitymistä. Onkin erittäin tärkeää, että työpaikoilla tehdään kaikki mahdollinen työkyvyn, työn ja kuormituksen hallinnan eteen.

Johtamistyöllä on merkitystä työntekijöille. Kohtaamisilla, kuuntelulla ja oikeudenmukaisella päätöksenteolla pystytään rakentamaan turvallista, tasapuolista ja johdonmukaista toimintakulttuuria, jonka avulla voidaan tukea kaikkien työkykyä.

Työ2030-ohjelma teki Nuoret ja johtajuus -kyselytutkimuksen (2022), jossa vastaajina oli 16–29-vuotiaita nuoria. Tutkimuksen mukaan ihanteellinen johtajuus on avointa, luotettavaa ja kannustavaa. Myös hyviä kuuntelutaitoja arvostetaan. Vastaajien mukaan johtajan rooli nähdään ennen kaikkea yhteisön ja tiimin rakentajana, ja johtaja on olemassa työntekijöitä varten eikä päinvastoin.

Yksityisen ja julkisen sektorin työpaikat ovat alkaneet kiinnittää huomiota oman henkilöstönsä jaksamiseen ja mielenterveyteen.

Olen ilokseni huomannut, että yksityisen ja julkisen sektorin työpaikat ovat alkaneet kiinnittää huomiota oman henkilöstönsä jaksamiseen ja mielenterveyteen. Oma työnantajani Tampereen kaupunki on liittynyt Mielenturvaa-verkostoon, jonka tavoitteena on tehdä mielenterveyden vahvistamisesta osa jokapäiväistä arkea. Työnantajalleni onkin myönnetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvän mielen työpaikka® -merkki.

Arvostan sitä, että työnantaja on sitoutunut edistämään henkilöstönsä mielenterveyttä. Toivottavasti muidenkin jytyläisten työpaikoilla tämä merkki on käytössä tai ainakin teemasta on käyty keskustelua ja tehty toimenpiteitä mielenterveyden edistämiseksi.

Jaksamisen ja mielenterveyden edistämisen kannalta palautuminen työstä on tärkeää. Toivottavasti jokainen meistä löytää arjen keskellä hetkiä, jotka lataavat akkuja. On tarpeen kiinnittää huomiota juuri niihin pieniin hetkiin, joista saamme voimaa ja hyvää mieltä. Monille luonto, läheiset, liikunta, käsityöt tai lukeminen ovat tällaisia hetkiä.

Työn pitäisi tuottaa myös hyvää mieltä, joten toivottavasti sinun työsi ja työyhteisösi sitä tarjoaa. Aurinkoista kesää!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.