Näkökulmat
15.11.2023

Oppimi­nen kuuluu kaikille

Ihminen pystyy oppimaan koko ikänsä. Oppimista tapahtuu osin huomaamatta, osin tarkoituksella. Asiat, joista on kiinnostunut, tarttuvat päähän kuin itsestään kun taas niitä vähemmän kiinnostavia juttuja joutuu sinne enemmän takomaan.

Maailma muuttuu niin kovaa vauhtia, että joskus aikanaan opittuja taitoja on pakko pitää yllä – muuten ne vanhentuvat auttamatta. 

Peruskoulun jälkeen edessä on tiukka paikka, kun pitäisi tietää, mitä haluaa tehdä isona. Entä jos valitseekin väärin? Suomessa on ollut hyvä järjestelmä, jossa on tilaa myös henkilökohtaiselle kasvulle. Joskus into opiskeluun lisääntyy ikävuosien karttuessa, ja opintoja haluaakin jatkaa.

Elinikäinen oppiminen ei saa jäädä vain hyvätuloisten etuoikeudeksi, vaan kaikilla pitää olla mahdollisuus kehittää osaamistaan.

Aikuiskoulutustuki on ollut hieno ja mahdollistava elementti, jolla työelämässä jo olevat ovat voineet päivittää osaamistaan ja koulutustaan. Harmillisesti sitä ollaan nyt lakkauttamassa. Elinikäinen oppiminen ei saa jäädä vain hyvätuloisten etuoikeudeksi, vaan kaikilla pitää olla mahdollisuus kehittää osaamistaan.

Oppiminen paitsi auttaa meitä pysymään mukana muutoksessa ja työelämän kehityksessä, myös aikaansaa muutosta mahdollistamalla innovaatiot ja yhteiskunnan kehittymisen. Se on meidän kaikkien etu.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.