Kolumnit
19.12.2019

Isille varattu perhevapaajakso norminpurkajana

Sukupuolien välisestä tasa-arvosta on puhuttu paljon viime aikoina, erityisesti perhevapaauudistuksen yhteydessä. Meillä on Suomessa vielä matkaa sukupuolten väliseen tasa-arvoon työelämässä, ja uudistukset muun muassa perhevapaissa ovatkin perusteltuja.

Perhevapaauudistusta valmistellaan parhaillaan. Hallitusohjelman mukaisesti sen tavoitteena on muun muassa se, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken ja että yhdenvertaisuus sekä tasa-arvo työelämässä vahvistuvat.

STTK:n tutkimuksen (2019) mukaan vuonna 2018 isät pitivät kymmenen prosenttia vanhempainvapaista, ja vain noin seitsemän prosenttia kotihoidontuen saajista oli miehiä. Luvut osoittavat epätasa-arvon miesten ja naisten välillä. Samainen tutkimus osoittaa myös, että pieni osuus johtuu ennen kaikkea yhteiskunnan ja työelämän asenteista, mutta myös nykyisestä epätasa-arvoisesta perhevapaajärjestelmästä.

State of Nordic Fathers -raportti (2019) puolestaan osoittaa, että 90 prosenttia pohjoismaisista isistä haluaa osallistua tiiviisti lastensa huoltamiseen, mutta he eivät kuitenkaan usko, että muut miehet hyväksyisivät tätä.

Tulevaisuudessa tarvitaan aidosti perheystävällisyyttä korostava asennemuutos työpaikoilla ja yleensäkin työelämässä. Isiä on kannustettava, ja heille on annettava mahdollisuus pitää perhevapaita. Lisäksi kaivataan joustavuutta varsinkin pikkulapsivaiheessa – tällä mahdollistetaan, että molemmat vanhemmat voivat yhdistää työn ja perhe-elämän tasapuolisesti, ja näin kaventuvat myös palkkaerot sukupuolten välillä.

Itse kuulun tuohon kymmeneen prosenttiin miehistä, jotka pitivät vanhempainvapaata lapsen ollessa pikkulapsivaiheessa. Suosittelen sitä lämpimästi myös muille isille, se oli huikeaa aikaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.