Iltavirkulle varhaiset aamuherätykset ovat myrkkyä. Silmät eivät millään tahtoisi avautua. Mieli tekisi siirtää herätyskelloa myöhemmin soimaan. Töissä iltavirkku on tehokkaimmillaan iltapäivällä tai illansuussa.
Yöpuulle on vaikea rauhoittua, kun virtaa vielä riittäisi kaikenlaiseen puuhailuun.
Nukkumaanmeno saattaakin huomaamatta lipsua aina vain myöhemmäksi, etenkin korona-ajan etätöissä.
Suomalaisista 47 prosenttia on aamuihmisiä – ja vain 12 prosenttia iltaihmisiä.
Aamuvirkku starttaa ongelmitta uuteen päivään. Hän sijoittaa tärkeät työt ja palaverit kalenteriinsa ennen keskipäivää, eikä haikaile pikkutunneille venyviin iltarientoihin. Ne ylittäisivät roimasti mukavuusrajan, sillä vuode kutsuu makoisiin uniin tunteja aiemmin kuin iltavirkkua.
Suomalaisista 47 prosenttia on aamuihmisiä – ja vain 12 prosenttia iltaihmisiä. Tästä lienevät seurausta monien virastojen avausajat sekä koulupäivien startit.
– Suuri joukko ihmisiä kuitenkin asettuu ääripäiden välille, huomauttaa vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta.
Hän on perehtynyt ihmisen kronobiologiaan ja -fysiologiaan eli vuorokausirytmiin, josta puolet on perimän määräämää ja toinen puoli ympäristön vaikutusta.
Jos pitkään toimii oman, luontaisen vuorokausirytminsä vastaisesti, työteho ja -into mitä todennäköisimmin laskevat.
Puttosesta olisi hyvä, että jokainen miettisi edes hetken omaa kronotyyppiään. Olisitko energisempi, jos aloittaisit työpäivän hieman myöhemmin tai aiemmin? Mikä olisi ihanteellisin kellonaika keskittymistä vaativiin tehtäviin?
Jos pitkään toimii oman, luontaisen vuorokausirytminsä vastaisesti, työteho ja -into mitä todennäköisimmin laskevat. Tiedossa jo on, ettei kaikista ole yötyön tekijöiksi.
– Hyvä uutinen on se, että Suomessa työelämä on eurooppalaisista valtioista joustavimpia. Monesti työpäivää ja -aikaa on mahdollisuus rytmittää itselle sopivalla tavalla sekä tehdä töitä etänä.
Nykyisin puhutaan paljon – ja aiheellisesti – riittävän unen merkityksestä.
– Onneksi myös tietous ja keskustelu kronotyypeistä lisääntyvät koko ajan.