Hyvinvointi
25.03.2021

Näin ylläpidät etätyön virettä

Viime keväänä moni koki kotikonttoriin siirtymisen kohentaneen hyvinvointiaan. Miten etätyön edut saataisiin säilymään poikkeustilan pitkittyessä?

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Pixabay

Etätöissä työmäärä on kasvanut, mutta samalla myös hyvinvointi on parantunut. Näin koki peräti 49 prosenttia korona-ajan etätyöläisistä, jotka vastasivat työelämäyhtiö Baronan suureen työelämätutkimukseen joulukuussa.

Mikä ristiriitaista tulosta voisi selittää?

Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen uskoo, että taustalla on työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottuminen.

Vaikka työmatkoista säästyneestä ajasta tuntuva osa on otettu työntekoon, samalla etätyö on mahdollistanut nukkumisen pidempään, parantuneen työrauhan ja mielekkäämmän työrytmin.

– Vaikka työmatkoista säästyneestä ajasta tuntuva osa on otettu työntekoon, samalla etätyö on mahdollistanut nukkumisen pidempään, parantuneen työrauhan ja mielekkäämmän työrytmin. Lisäksi mahdollisuus työskennellä vaikkapa mökiltä käsin on varmasti miellyttänyt monia.

 

Katse hyvään

Selitystä työn huokoistumisesta pitää uskottavana myös Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen, joka on tutkinut suomalaisten työhyvinvoinnin kehittymistä koronakriisin aikana.

Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksessa etätyöhön siirtyneet raportoivat korona-ajan alussa paremmasta työn imusta ja väsymyksen vähenemisestä. Loppusyksystä 2020 kehitys oli kuitenkin heilahtanut takaisin toiseen suuntaan.

Kun koronavuosi on pitkittynyt, tilanne on alkanut kuormittaa.

– Kun koronavuosi on pitkittynyt, tilanne on alkanut kuormittaa, Hakanen tulkitsee.

Koska etäilylle ei edelleenkään näy loppua, tietotyöläisten ja työnantajien kannattaisi nyt Hakasen mielestä keskittyä vaalimaan etätyön hyviä puolia.

 

Luottamus suojelee

Etätyöläisen hyvinvointia kannattelevat Työterveyslaitoksen mukaan mahdollisuus aiempaa itsenäisempään päätöksentekoon ja uusien työtapojen oppimiseen.

Kotona puurtamisen kielteisiltä vaikutuksilta suojaa moni asia.

On tärkeää, että organisaatiossa on luottamuksen ilmapiiri eikä etätyön johtaminen ole kontrolloivaa.

– On tärkeää, että organisaatiossa on luottamuksen ilmapiiri eikä etätyön johtaminen ole kontrolloivaa. Olennaisia ovat myös matalan kynnyksen yhteydenpito työkavereihin ja esimieheen sekä hyvät työvälineet, Hakanen listaa.

Esimiehiä tutkimusprofessori kannustaa tekemään erityisen paljon kaikkia niitä asioita, joita ihmisistä huolehtiva pomo normaalistikin tekee.

– Jos jollakulla ei etätyöskentely suju, kannattaa keskustella asiasta ja hakea ratkaisuja yhdessä.

Näin pidät työvirettä yllä

– Muistuta itseäsi tekemäsi työn tärkeydestä ja listaa onnistumisiasi päivittäin.

– Uuden opettelu suojaa tylsistymiseltä. Saisitko innostettua kollegasi petraamaan kanssasi kieli- tai digitaitoja? Tai mitä jos analysoisitte yhdessä kirjoja tai elokuvia?

– Työpäivään saa vaihtelua vaikka kymmenen minuutin happihyppelyllä.

– Jos jatkuva etätyö alkaa kuormittaa liikaa, älä epäröi kääntyä työterveyshuollon puoleen.

– Esimies, muista kysellä alaistesi kuulumisia säännöllisesti kahden kesken.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.