Ajankohtaista
14.11.2019

100-vuotiaan juhlia varjostivat yt-neuvottelut

Jyty Joensuun seudun 100-vuotisjuhlia vietettiin lokakuussa hotelli Kimmelissä 110 jäsenen voimin.

Teksti: tiina tenkanen Kuvat: johanna kokkola
Jarkko Timoskainen, Jyty Joensuun seutu

– Pidimme 100-vuotiaalle nuorekkaat juhlat ilman pönötystä, yhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Timoskainen kertoo.

Tervehdyksensä toivat Anne Hiltunen Jytyn liittohallituksesta ja liittovaltuuston puheenjohtaja Jani Loponen. Myös Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen ja Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo osallistuivat juhliin. Illan lopuksi Rautavarasto-yhtye tanssitti juhlaväkeä.

Arjessa Jyty Joensuun seudun jäsenet odottavat, miten Joensuun kahden suurimpiin kuuluvan työnantajan, kaupungin ja ammattiopisto Riverian, yt-neuvottelut etenevät.

Joensuun kaupungin tämän vuoden alijäämäksi arvioidaan 10 miljoonaa euroa. Yt-neuvottelut koskevat 2 900 työntekijää, joista 130 on jytyläisiä. Timoskaisen omassa työpaikassa Riveriassa neuvottelut koskevat noin 40 jytyläistä. Oppilaitoksen tavoitteena on säästää 4 miljoonaa euroa, josta miljoona kohdistuu henkilöstöön. Viime vuonna Karelia-amk:sta sanottiin irti kaksi jytyläistä tuotannollis-taloudellisin perustein.

Timoskaista irtisanomiset harmittavat. Vanhemman ikäluokan työntekijät ovat usein tehneet koko aikuisikänsä töitä, mutta pitkästä kokemuksesta huolimatta uudelleentyöllistyminen on hankalaa. Työntekijää rangaistaan, vaikka hän ei ole aiheuttanut työnantajansa taloudellista tilannetta.

– Yhdistys haluaa olla irtisanotuille jäsenilleen henkisenä tukena. Kannustamme tulemaan tapahtumiin ja annamme tarvittaessa lainopillista neuvoa.

Tilkkiäkseen työnantajien jatkuvasti vähenevää koulutustarjontaa Jyty Joensuun seutu tukee rahallisesti jäsentensä ammatillista koulutusta. Yhdistys on tukenut täysimääräisesti esimerkiksi koulunkäynninohjaajien ammatillista kolmen päivän koulutusta.

Jäsenille maksetaan myös 50 euroa tyhy-tukea kuittia vastaan. Tukea on käytetty esimerkiksi oopperakäyntiin, ratsastukseen tai kuntosalikorttiin. Tyhy-tuki on yhdistyksen suurin tuki, jonka suosio laajenee jatkuvasti. Kulttuuriretkiäkin järjestetään muutaman kerran vuodessa.

– Tarkoitus on palauttaa rahaa jäsenille, eikä hautoa sitä.

Timoskainen muistuttaa, että yhdistyksen tärkein työ on edunvalvonta, jossa luottamusmiehillä on tärkeä asema.

Ensi vuonna luottamusmiehet tarvitsevat yhdistyksen tukea tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin. Timoskainen arvioi neuvotteluista tulevan tiukat eikä sulje pois raskaitakaan työtaistelutoimia.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.