Työsuhde
18.06.2020

Kim Ahonen, Oulun kaupunki, Jyty Pohjois-Pohjanmaa

Oulun lomautukset peruttiin

Jytyläinen Kim Ahonen joutui uutena pääluottamusmiehenä heti myrskyn silmään, kun Oulun kaupunki aloitti koronaepidemian vuoksi henkilöstön palkanmaksun keskeytykset ja pian myös yt-neuvottelut.

Teksti: UP/Tiina Tenkanen Kuvat: Juha Sarkkinen
Oululainen Kim Ahonen siirtyi Oulun kaupungin varapääluottamusmiehestä pääluottamusmieheksi maaliskuun lopulla. Hän kokee joutuneensa heti myrskyn silmään, sillä työnantaja aloitti koronaepidemian vuoksi henkilöstön palkanmaksun keskeytykset ja pian myös yt-neuvottelut.

Oululainen Kim Ahonen siirtyi Oulun kaupungin varapääluottamusmiehestä pääluottamusmieheksi maaliskuun lopulla. Hän kokee joutuneensa heti myrskyn silmään, sillä työnantaja aloitti koronaepidemian vuoksi henkilöstön palkanmaksun keskeytykset ja pian myös yt-neuvottelut.

– Valmistauduin neuvotteluihin tutustumalla lakiviidakkoon. Olen saanut tukea Jytyn lakimiehiltä sekä virkaveljiltä ja -siskoilta, Ahonen kiittää.

Ensimmäinen kevät pääluottamusmiehenä on ollut Ahosen mukaan kova rypistys.

– Tämä on ollut kyllä melkoista sekametelisoppaa.

Meille pääsopijajärjestöille tämä oli työvoitto.

Oulu perusteli yt-neuvotteluja koronakriisistä johtuvilla, vähintään 60 miljoonan euron taloudellisilla tappioilla. Henkilökunnan lomautuksien kaavailtiin tuovan 40 miljoonan euron säästöt, mutta laskelmien mukaan säästöt olisivat jääneet vain noin 17 miljoonaan euroon. Perusteita henkilöstön irtisanomiseksi ei ollut alun perinkään, eikä kaupunginjohtajan esitys lomautuksista saanut kaupunginhallituksen kannatusta. Lomautukset siis peruttiin.

– Meille pääsopijajärjestöille tämä oli työvoitto.

Sopeuttamistoimet tehdään tulevina vuosina. Oulun kaupungin hallintokunnat ja liikelaitokset tekevät muun muassa esitykset 17,5 miljoonan henkilöstömenojen kattamiseksi. Ennusteen mukaan Oulun kaupungin talous jää tänä vuonna 100 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Palkanmaksun keskeytyksiä ehdittiin jo toteuttaa. Työsopimuslain mukaan työnantaja voi keskeyttää palkanmaksun ”työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi”. Jyty on tuominnut palkanmaksun keskeytykset laittomiksi.

Palkanmaksun keskeytys koski noin 40 jytyläistä, jotka toimivat kaupungin palveluksessa muun muassa nuoriso-ohjaajina ja kirjastovirkailijoina. Palkanmaksun keskeytykset loppuivat toukokuun lopulla.

Rankasta keväästä huolimatta Ahonen kokee perehtyneensä hyvin luottamustoimeensa.

– Oli hyvä, että aikaisemman pääluottamusmiehen kanssa palaveerattiin vähintään joka toinen viikko. Pääsin loppujen lopuksi aika kivuttomasti työhön kiinni.

Hän on toiminut nuoriso-ohjaajana Oulun kaupungilla vuodesta 1995. Ahonen on mukana myös kunnallispolitiikassa, minkä hän kokee hyvänä nykyistä luottamustehtäväänsä ajatellen.

– Roolit on kuitenkin pidettävä erillään, Ahonen sanoo.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.