Työsuhde
05.02.2020

Neuvontatyö muuttunut, nykyinen TES ajan tasalle

Neuvonta-alan runkosopimus irtisanottiin lokakuun lopussa päättymään vuodenvaihteessa, ja uutta sopimusta neuvoteltiin loppuvuosi 2019. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden päänavaus 4. tammikuuta sai muidenkin alojen neuvottelusumat purkautumaan.

Teksti: Jaakko Takalainen
NEUVOn puheenjohtaja Tero Ylikylä uskoo sovun löytyvän niin kiky-tunneista, palkankorotuksista kuin tekstikysymyksistäkin, kun koko maan yleiset TES-linjat alkavat hahmottua.

Neuvonta-alan Toimihenkilöiden NEUVOn puheenjohtaja Tero Ylikylä kuvasi neuvotteluiden henkeä asialliseksi, jopa hyväksi. Neuvonta-alan runkosopimuksen lisäksi pöydällä on kaksi talokohtaista (Faba-osuuskunta ja Viking Genetics Oy) sopimusta.

– Meillä on aika perinteiset TES-tavoitteet, työajan ja matka-ajan selkeämpi määrittely esimerkiksi. Tällä kierroksella on vielä kiky-tunnit lisämausteena, toteaa Ylikylä.

Hän ei halua alkaa pohtia kiky-tuntien vaikutusta palkankorotuksiin, koska vasta yksi iso – Teknologiateollisuuden – TES on valmis. Toimihenkilöiden sopimusneuvottelut ovat kaikki vasta uudelleen alkamassa.

– Vielä tarvitaan neuvotteluita, jotta saamme kaikki palaset koottua työehtosopimuksiksi, pohtii Tero Ylikylä.

Vanhalla TES:lla jälkivaikutus

Jytyn puolelta TES-neuvotteluissa on työmarkkina-asiamies Veli Vähämäki. Miten neuvottelut ovat sujuneet?

– Asiallisissa ja odottavissa merkeissä. Meidän – ja monen muunkin neuvottelupöydän – odotus päättyi Teollisuusliiton isoimman sopimuksen teknologiateollisuuden sopimukseen.

– Nyt [tammikuun puolivälissä] tiedämme jo vähän enemmän kiky-tuntien kohtalosta ja palkankorotuksen yleisestä tasosta, Vähämäki sanoo.

5-päiväisen lomaviikon malli on tavoitteena myös NEUVOn sopimuksessa, kertoo työmarkkina-asiamies Veli Vähämäki Jytystä.

Hänen mukaansa neuvotteluissa ei tule mikään kiire tai paniikki päälle, sillä vanhan sopimuksen säädöksiä noudatetaan siihen asti, kunnes sopu syntyy tai jos jompikumpi neuvottelun osapuoli toteaa neuvottelut päättyneeksi.

Paljon keskustelua herättäneistä kiky-tunneista – 24 tuntia vuodessa – ja niiden kirjaamisesta sopimukseen tai lisäpöytäkirjaan Vähämäki on vähäsanainen.

– Useimmissa Jytyn sopimuksissa kiky-tunnit hoidettiin pidentämällä viikoittaista työaikaa puolella tunnilla. Yksinkertaisinta olisi poistaa se puolen tunnin kirjaus ja palata aikaisempaan sopimukseen.

– Mutta asia on neuvottelun alla, toteaa Vähämäki.

Päänavauksen tehneessä Teollisuusliiton kaksivuotisessa sopimuksessa palkankorotukset ovat yhteensä 3,3 prosenttia, ja kiky-tunnit poistuivat.

– Sopimuskorotukset ovat aika samantasoiset kuin aikaisemmalla sopimuskaudella. Silloin kahden vuoden korotukset olivat 3,2 prosenttia, Vähämäki sanoo.

Työn luonne muuttunut

Aikaisemmin neuvonta-alan työ katsottiin hyvin itsenäiseksi eikä työnantaja voinut valvoa toimihenkilön työajan käyttöä, jos hän oli käymässä tiloilla ympäri maakuntaa. Neuvontatyö on muuttunut, ja nykyinen työehtosopimus ei ole pysynyt työelämän muutoksen mukana.

– Tekniikan kehittymisen myötä työnantaja voi halutessaan seurata toimihenkilön liikkeitä ja paikallaoloa. Myös vuoden alusta voimaan tullut uusi työaikalaki tuo sopimukseen muutospaineita.

– Siksi sopimus kaipaa selkeyttämistä, mitkä työt ovat työaikalain piirissä, Vähämäki kuvailee.

Vuosilomapäivien laskennassa pyritään myös selkeämpään sopimukseen. Nykyisin lomaviikot ovat 6-päiväisiä, jolloin lauantaitkin syövät lomapäiviä. Esimerkiksi kunta-alan isoimmassa sopimuksessa KVTES: ssa vain arkipäivät kuluttavat lomapäiviä.

– Samanlainen 5-päiväisen lomaviikon malli on meidänkin tavoitteenamme, sanoo Veli Vähämäki.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.