Työsuhde
04.02.2021

Mitä odotuksia luottamusmiehen pestistä?

Vuoden alusta moni jytyläinen aloitti uudessa luottamustehtävässä. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välinehuoltajat saivat oman luottamusmiehen, ja Tornion sekä Seinäjoen kaupungit saivat uudet pääluottamusmiehet.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Jyty, kotialbumit

1. Miten innostuit lähtemään luottamustoimeen?
2. Millaisia odotuksia ja tavoitteita sinulla on? Mikä on ajankohtaista edunvalvonnassa?

Johanna Haapalainen

Tornion kaupungin koulunkäynninavustaja Johanna Haapalainen, 31, Jyty Lounais-Lappi ry. Tornion paikallistiimin puheenjohtaja ja Tornion kaupungin pääluottamusmies.

1 Olin ainoana ehdolla Tornion kaupungin jytyläiseksi pääluottamusmieheksi. Viime syksynä toimin kaupungin varapääluottamusmiehenä.

Olen jo käynyt Jytyn Pääluottamusmies 1 ja 2 -kurssit sekä työsuojelun verkkokurssin. Toivon, että jatkossa koulutuksiin pystyisi osallistumaan ihan normaalisti livenä.

2 Odotan pääseväni auttamaan jäseniä neuvottelijana ja sovittelijana ristiriitatilanteissa. Tosin jäsenten ja työnantajan välit ovat todella hyvät. Kevään lomautuksista selvittiin hyvällä yhteistyöllä.

Haluaisin muistuttaa jäseniä heidän oikeuksistaan ja edunvalvonnan perusasioista. Kaikki eivät tiedä, miten luottamusmies toimii ja missä hän voi auttaa.

 

Ulla-Maija Soivia

Turun yliopistollisen keskussairaalan välinehuoltokeskuksen välinehuoltaja Ulla-Maija Soivia, 31. VSSHP Jyty ry:n hallituksen varajäsen ja nuorisovastaava, välinehuoltajien luottamusmies.

1 Kollegani otti viime vuonna puheeksi, että meillä välinehuoltajilla pitäisi olla oma luottamusmies. Pääluottamusmies pyysi minua tähän tehtävään ja suostuin. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sadasta välinehuoltajasta lähes puolet kuuluu Jytyyn.

2 Tarkoituksenani on toimia jäsenten kanavana pääluottamusmieheen päin. Haluan edistää työhyvinvointia. Toimin myös jäsenten tukihenkilönä työpaikalla. Meidän ammattikuntamme tekee yhteiskunnan kannalta kriittistä työtä. Siksi karanteeni ei koske meitä, vaan olemme aina töissä.

Haluan olla hyvä, oikeudenmukainen ja rehellinen luottamusmies. Toivon, että Jytyn koulutukset toteutuisivat siten, että pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin.

 

Satu Eerola

Seinäjoen kaupungin taloushallinnon kirjanpitäjä Satu Eerola, 48. Jyty Seinäjoki ry:n hallituksen jäsen, Seinäjoen kaupungin pääluottamusmies.

1 Aloitin vuoden alusta Seinäjoen kaupungin pääluottamusmiehenä. Edellinen pääluottamusmies sai ylipuhuttua minut tilalleen. Viime vuonna toimin Seinäjoen kaupungin luottamusmiehenä.

2 Olen kiinnostunut työsuojelusta, työntekijöiden eduista ja oikeuksista. Lisäksi minua kiinnostaa työntekijöiden ja työnantajan välinen yhteistyö. Puhun työhyvinvoinnin puolesta: sairauslomalla ei tarvitse tehdä töitä, vaikka etätöissä ollaankin.

Huhtikuussa Seinäjoen kaupunki jakaa paikallisen järjestelyerän. Kuuntelin aiheesta jo Jytyn webinaarin. Perehdyn, miten järjestelyerä on viime kerralla jaettu. Pyydän tarkempia neuvoja myös Jytyn aluetoimistosta.

Luottamusmies – edustajasi työpaikalla

Luottamusmies on työyhteisön asiantuntija, joka toimii sinun ja Jytyn edustajana työpaikallasi. Jytyläinen luottamusmiesverkko on kattava, ja sille nojaa vahvasti koko jäsenpalvelu. Luottamusmiehen ensisijainen tehtävä on huolehtia siitä, että työnantaja noudattaa sovittuja sopimuksia ja palvelussuhteen ehtoja. Ota yhteyttä Jytyn luottamusmieheen työpaikallasi.

Luottamusmies on Jytyyn kuuluvien työntekijöiden suoraan vaaleilla valitsema henkilö, ja hän toimii vain järjestäytyneiden työntekijöiden edustajana. Tämän vuoksi palkansaajia kannustetaan järjestäytymään siihen ammattiliittoon, joka neuvottelee heidän työehtosopimuksensa. Järjestäytymättömillä työntekijöillä ei ole edustajaa työpaikan sopimus- ja neuvottelutoiminnassa tai edustuksellisessa yhteistoiminnassa.

Luottamusmiehen rooli on korostunut entisestään sopimustoiminnan siirtyessä entistä enemmän paikallistasolle. Luottamusmiehille on järjestetty aikaa työtehtävien ohella hoitaa luottamusmiestehtäviä, ja tämä aika määräytyy edustettavien työntekijöiden mukaan. Yleensä luottamusmiehelle maksetaan varsinaisen palkan lisäksi myös luottamusmieskorvausta, ja luottamusmiehellä on lakisääteisesti erikseen määritelty irtisanomissuoja.

Mikäli saman työnantajan palveluksessa on esimerkiksi eri osastoilla tai toimipisteissä useita luottamusmiehiä, valitaan myös pääluottamusmies, joka edustaa kaikkia työntekijöitä. Edustettavien määrästä riippuen pääluottamusmies toimii täysipäiväisesti luottamusmiehen tehtävässä.

Luottamusmiehellä on myös työehtosopimukseen perustuvat oikeudet saada työntekijöiden asemaan liittyvää tietoa ja käyttää työpaikan tiloja, puhelimia, kopiokoneita ym. tehtäviensä hoidossa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.