1. Perehdy työpaikkailmoituksen tyyliin ja noudata sitä hakemuksessasi
1. Perehdy työpaikkailmoituksen tyyliin ja noudata sitä hakemuksessasi. Aloitus on olennainen. Kerro itsestäsi lyhyesti: Kuka olen. Miksi haen. Miksi minut kannattaisi valita. Mieti täkyt, joilla herättää kiinnostus.
2. Älä jaarittele.
2. Älä jaarittele. Kirjallinen hakemus korkeintaan yksi A4, video viisiminuuttinen. Kirjallisessa kiinnitä huomiota kieliasuun. Hutilointi paistaa läpi kirjoitusvirheinä, fontin vaihteluina, kappaleiden heittelyinä. Tekstiä voi elävöittää värein ja kuvin, pienin persoonallisuuspaljastuksin, esimerkiksi harrastuksista. Luetuta hakemus jollakulla luotetulla.
3. Videolla voit yllättää.
3. Videolla voit yllättää, esittäytymällä esimerkiksi metsässä. Kannattaa harjoitella, muttei liikaa. Tärkeintä on olla oma itsensä, antaa virran viedä. Pukeudu silti siististi, olethan menossa työhaastatteluun. Videokin kannattaa esiesittää jollekulle.
4. Peilaa hakemaasi aiempaan kokemukseesi.
4. Peilaa hakemaasi aiempaan kokemukseesi. Mitä opit edellisessä työssäsi, kuinka voisit sitä hyödyntää nyt. Tarjoa konkretiaa, lukuja, haasteita. Hyvä paneutuminen asiaan näkyy ja kuuluu – kuten itsetuntemus ja rehellisyyskin. Voit myös kysyä vaikka entistä kollegaasi tai asiakastasi suosittelijaksesi.
5. Hakemuksen lopetus on yhtä tärkeä kuin aloitus.
5 Hakemuksen lopetus on yhtä tärkeä kuin aloitus. Kiteytä keskeiset pointit: Motivaatiosi. Ammatillisuutesi. Persoonasi. ”Minusta saatte innostuvan, motivoituneen tekijän…” Kohtelias ele on kiittää lukijaa tai katsojaa mielenkiinnosta. Sitten voitkin hyvällä omallatunnolla allekirjoittaa hakemuksesi.
6. Lähetä hakemus pdf-muodossa.
6. Vielä viimeinen silaus: Muistathan, että sinun hakemuksesi on yksi monien joukossa. On kohteliasta yrittää asettua vastaanottajan asemaan ja keventää tämän tehtävää lähettämällä hakemus helpoimmassa muodossa. Word muuntautuu usein matkalla, pitäydy siis pdf:ssä. Nimeä tiedosto selkeästi: Hakemus, tehtävä, nimesi.