På svenska
19.12.2019

Världen förändras – och vi med den

Text: Kari Hietamäki

Kommunbranschens äldsta fackförbund Jyty fyllde ifjol respektabla 100 år. Nu är det Jyty-tidningens tur att sätta guldkant på en 70 år lång bana.

År 1949 började man under namnet Kunnallisvirkamies publicera Kommuntjänstemannaförbundet KTF:s ”språkrör” som utgavs regelbundet. I förbundets styrelses beslut om att publicera tidningen noterades att ”till en början i anspråkslös form”.

Tidningen har färdats vid sidan av förbundets medlemmar i årtionden. Först under namnet Kunnallisvirkamies fram till år 1988, då namnet ändrades till Kunnan ammattilaiset, och då förbundets namn ändrades år 2005 fick tidningen namnet Jyty-lehti.

Under varje årtionde som tidningen funnits har den haft sina egna utmaningar, precis som förbundets intressebevakning. I redigeringen av tidningen har strävan varit att i toppen av utmaningarna vara så aktuell som möjligt. Omvälvningarna för media är en av de mest betydande orsakerna att vara på bettet i all kommunikation. Flerkanalighet är dagens fenomen inte bara inom kommunikationen utan också överlag, även i tidskrifter som Jyty för att inte tala om dagstidningar som utkommer varje dag.

Det är fortfarande viktigt för Jyty-tidningen att utges i pappersversion. Det önskar medlemmarna. Det är också en konkurrensfördel. Men innehållet måste erbjudas digitalt i allt högre grad. Innehållet måste kunna överföras till olika elektroniska kanaler allt snabbare, men också allt planmässigare. Så att också kommande generationer om de så vill kan återvända till publikationernas historia. Och kanske till och med uppmärksamma milstolpar i framtiden.

På våren då vår lilla trepersoners kommunikationsavdelning tillsammans med vår samarbetspartner Aste Helsinki vid sidan av tidningens pappersversion började planera en nätportalversion hörde vi oss för om medlemmarnas åsikter med hjälp av en enkät.

Vi bad Jyty-medlemmarna ge den nuvarande Jyty-tidningen ett vitsord på skalan 1-5. Glädjande nog fick vi 2 293 svar. Vitsordet 5 gavs av 206 svarande, största delen, dvs 1 125 (49 %) gav vitsordet 4 och 796 vitsordet 3. En tvåa gavs av 128 svaranden och bara 38 gav en etta.

Med enkäten undersökte vi också hur många läsare av Jyty-tidningens pappersversion som kunde vara en potentiell användare av nättidningen. En överlägsen majoritet på 54 % sade att de hellre läser pappersversionen, 17 % nätpublikationen och 29 % båda.

Nu har vi kommit så långt att tidningens nätportal publiceras i februari.

I utseendet och innehållet på tidningarna under olika perioder har under 70 år skett en ordentlig förändring, men grunduppgiften är och förblir: tidningen måste tjäna Jyty-medlemmarna som läsare, men också samarbetsaktörer som inverkar på det framgångsrika resultatet av intressebevakningen. Därför vill vi bl a väcka debatt, ta upp aktuella saker exempelvis genom intervjuer av politiska beslutsfattare, ge bakgrund till kommande beslut och erbjuda material som stöd för läsarnas funderingar. Men vi vill dessutom erbjuda ett intressant läspaket till annonsörerna. Vi lyssnar på läsarna, men strävar alltså också till att man lyssnar på oss.

Budskapet för tidningens jämna år, 70-årsjubileumsnumret samt den kommande julen kunde sammanfattas i skådespelaren Audrey Hepburns aforism: ”När du blir äldre märker du att du har två händer – den ena för att hjälpa dig själv, den andra för att hjälpa andra.” Fridfull jul!

Kari Hietamäki
Chefredaktör

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.