På svenska
13.09.2023

Underbara förskräckliga lön

Text: Jonna Voima Bilder: Jyty

Lönedagen är för många en av månadens mest efterlängtade dagar. Arbetet ger livet innehåll och mening, men största delen arbetar också för att finansiera sitt liv. 

Få är helt nöjda med sin lön. En av fackförbundets viktigaste uppgifter är att sköta om sina medlemmars löneutveckling. Allmänförhöjningar ger löneförhöjningar åt alla och ser till att branschens lönenivå inte kör fast. Genom justeringspotter korrigerar man arbetsplatsspecifika löneoegentligheter. 

Genom att prata om lönen med arbetskamraterna märker man lättare också eventuella fel och missförhållanden i lönen.

Utvecklingen har fört lönetabeller och erfarenhetstillägg mot löner som baserar sig på arbetsprestationen. På så vis kan en människa – när systemet fungerar – genom det egna agerandet inverka på sin lönenivå. Arbetsgivaren har vid fördelningen av de individuella tilläggen ett stort ansvar att vara objektiv, för det är inte helt enkelt att bedöma en arbetsprestation. Ett av de vanligaste misstagen är att värdera en arbetstagare som en själv högre än andra. Mänskligt, eller hur? När kriterierna för fördelningen berättats öppet och de också följs minskar känslan av personlig preferens. 

Finländarna vill traditionellt inte prata om pengar. Ibland lönar sig öppenhet dock. Genom att prata om lönen med arbetskamraterna märker man lättare också eventuella fel och missförhållanden i lönen. Detta i sin tur hjälper förbundet att ta itu med sakerna.


Jonna Voima
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.