Näkökulmat
15.06.2022

Koronan tummat varjot

Korona piileskeli kaukana toisella puolella maapalloa ja odotti syksyn koleutta ja joulumatkalaisten aktiivista reissaamista maasta toiseen. Vuoden 2020 alussa olikin jo ensimmäiset koronatartunnat todettu maassamme, ja alkoi vastaisku. Paikkoja suljettiin, maskit ilmestyivät kasvoille, rokotuksia annettiin ja annettiin vielä toinen ja kolmaskin. Työ muuttui nopeasti etätyöksi niissä töissä, joissa se oli toteutettavissa, ja joka päivä tiedotettiin sairastuneista ja kuolleista maan eri osissa.

Työn tekemisen muoto muuttui aika monella yllättävän nopeasti ja jopa vaivattomasti. Niillä, joiden läsnäolo oli välttämätöntä työpaikalla, maskit ja muu suojaus kuormittivat muutenkin kiireistä työtä. Työt hoidettiin kuitenkin päättäväisyydellä ja odotuksella, ettei korona ikuisesti elä.

Työt myös loppuivat niiltä, joiden työpaikat suljettiin tai aukioloja vähennettiin. Työjärjestelyjä jouduttiin tekemään. Korona sai aikaan muutoksia, ja vähintäänkin välillisesti ne näkyivät myös sopimusneuvotteluissa.

Sopimusneuvottelut olivat jo 2020 jähmeät, mutta lopulta 27.5.2020 kunta-alan sopimukset allekirjoitettiin. Lisäksi tehtiin erillinen sopimus siitä, miten toimitaan, kun hyvinvointialueiden toiminta alkaa 2023 ja samalla työnantajaa vaihtaa noin 180 000 palkansaajaa.

2022 alussa aloitettiin uusien kunta-alan sopimusten neuvottelut, ja ne alkoivat taas jähmeästi. Edellisten sopimusneuvottelujen tapaan päädyttiin lopulta valtakunnansovittelijan luokse, ja sovittelijan antama sovintoesitys hylättiin. Tämän jälkeen valtakunnansovittelija ilmoitti, että hän ei kykene ratkaisemaan kiistaa, jossa osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan.

Tällä neuvottelukierroksella on entistä voimakkaammin korostunut vastakkainasettelu eri ammattiryhmien välillä.

Ministeri Haatainen nimitti valtakunnansovittelijan pyynnöstä sovittelulautakunnan. Se antoi useiden viikkojen työskentelyn jälkeen sovintoesityksen, jonka KT (työnantajaosapuoli) ja kaksi pääsopijajärjestöä olivat valmiit hyväksymään.

Tämän jälkeen neuvotteluratkaisua yritettiin löytää KT:n, Jytyn, JHL:n ja JUKOn välillä, mutta tuloksetta. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja pyysi em. liittojen puheenjohtajia keskustelemaan, miten jumiutuneisiin neuvotteluihin olisi löydettävissä ratkaisu.

Lopulta KT, Jyty, JHL ja JUKO saivat neuvottelutuloksen 6.6., ja 8.6. kaikkien hallinnot olivat sen hyväksyneet. Neuvottelemalla asiat ratkeavat.

Tällä neuvottelukierroksella on entistä voimakkaammin korostunut vastakkainasettelu eri ammattiryhmien välillä. Työpaikoilla tilanne on onneksi parempi kuin keskustasolla, sillä työt hoidetaan yhteisvoimin ja jokaisen työpanos on tärkeä, jotta kokonaisuus toimii.

Riitely lisää ahdistusta ja kuormitusta. Yhteisesti on tehokkainta löytää paras tapa toimia. Koronan tummat varjot ja mustavalkoisuus alkoivat jo 2020 levittäytyä työmarkkinoille ja -pöytiin eikä vielä ole koittanut se hetki, jolloin mustavalkoinen olisi muuttumassa moniväriseksi.

Sosiaalisessa mediassa on vallalla kärjistäminen ja asioiden vääntäminen ja vääristäminen. Kovinta ääntä pitävä saa mediassa aina haluamansa julkisuuden. Nyt arvostetaan sivalluksia eikä silityksiä.

Kesä koittaa, sitten ollaan syksyssä ja vuosikin kohta vaihtuu. Meitä kaikkia tarvitaan ja me kaikki ansaitsemme arvostusta ja värejä.

Kesätunnelmissa vaikka väkisin!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.